Televizyon
18 Eki 2012 10:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:16

PAHALI DİZİLERE VEDA!

Mutlaka izlenir umuduyla cepheye sürülen pahalı dönem dizileri bir kaç bölümden sonra bitiyor. Bu durumun sebeplerini Murat Tolga Şen yazdı.

Manşete bakıp Veda dizisinden bahsedeceğimi sanmıyorum. Aslında ortada bu diziyi de ilgilendiren bir durum var ama sevenlerinin gözü aydın, Kanal D diziyi bitirmeyip bir süre daha devam ettireceğini açıkladı. Tabi Reyting canavarının gazabından korunup ciddi bir reklam geliri edinebilirse…

Son bir-iki yıldır TV dizilerindeki teknik kalitenin yükselişini fark etmişsinizdir. 90 dakikaya yayılan sarkmış anlatımı izleyiciye yedirebilmenin tek yolu da bu zaten. Daha iyi görüntü-sanat yönetimi, daha iyi ses-ışık… Bu da bütçelerin, Felix Baumgartner misali, uzaya doğru kaçmasına yol açıyor. Hele bir de kaşesi yüksek oyuncularla dönem dizisi çekiyorsanız vay halinize! Sete dönüşen Beykoz Kundura fabrikası imdadınıza yetişir ama parasını verirseniz.

Yıldız oyuncusu olan, iyi kalite bir yapımın bölüm maliyeti aşağı-yukarı 400.000 TL. Festivallerde takip ettiğimiz bağımsız sinemacılar bazen bu paraya iki sinema filmi çekiyor!

Kanalın bu maliyeti çıkaracağı yer ise elbette reklam… Yani bütçeler şiştikçe reklamlar uzuyor. Kanallar arasındaki rekabet yüzünden reklamın birim fiyatında bir yükseliş söz konusu değil. Ama işte RTÜK artık işi sıkı tuttuğundan bir kanalın yayınlayabileceği reklam sayısı da belli... Olayın istisnası Öyle Bir Geçer Zaman ki, Muhteşem Yüzyıl, Kuzey&Güney gibi seyirci tarafından tutulup bırakılmayan işler… Yayına giren her yeni dizinin amacı bu yapımların yanına çıkmak.

Yapımcılar bu sezonda seyircideki ‘dönem dizisi’ merakını kullanarak izlenmek istediler ancak maliyeti hesap edemediler. Kanal yönetimlerinin sabrı da en fazla üç-beş bölümle sınırlı olduğundan iyi ve seyredilir bile olsa bazı dizilerin ömrü son buluyor, bulacak.

Show TV’nin “Eve Düşen Yıldırım”, ATV’nin Makedonya”da çektiği “Son Yaz”, Star TV’nin “Babalar ve Evlatlar”, “Sudan Bıkmış Balıklar” ve “Evlerden Biri” dizilerine son vermesinin ardından dün de Kanal D, 2 iddialı dizisini birden bitirme kararı aldı. Orhan Kemal’in aynı adlı eserinden yola çıkılarak çekilen “Kötü Yol” ve Nurgül Yeşilçay’ın çekimleri Diyarbakır’dan İstanbul’a taşınan “Sultan” dizilerinin son bulacağı açıklandı.

Ne kadar ekmek, o kadar köfte! Reklam pastası ortada… Yapımcılar pahalı prodüksiyonları test ettiler ve ağızlarının payını aldılar. TV yıldızları kazandıkları yüksek rakamlardan asla vazgeçmez. Bu da haliyle paranın yapımcıya değil oyuncuya kaymasına yol açar. Hal böyleyken, dizilerin eskisi gibi ucuz işlere döneceğini, fazladan set kurmayı gerektiren yapımlara veda edeceğimizi düşünmek çok da mantıksız olmaz.

murattolga@gmail.com / twitter.com/murattolga