Gündem
04 Tem 2020 16:14 Son Güncelleme: 04 Tem 2020 16:19

Özgür Özel'i haber yapan Evrensel'e 5 gün ilan kesme cezası!

Basın İlan Kurumu Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası verdi. Bu kez gerekçe 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber.

Basın İlan Kurumundan (BİK) Evrensel gazetesine bir ilan kesme cezası daha geldi. Bu kez gerekçe 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’taki ikametinin yanındaki vakıf arazisine işlem yapmasına tepki göstermesinin yer aldığı haber nedeniyle Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası veren BİK kararında, “Haberin saptırıldığını ve çarpıtıldığı, gerçek dışı ifadeler kullanıldığı, algı yaratıldığı” iddiası yer aldı.

BASININ BASKI ALTINA ALINMASIDIR
Evrensel, Basın İlan Kurumunun 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haberimiz gerekçesi ile istediği savunmaya yanıt verdi. Haberin CHP Milletvekili ve Grup Başkan Vekili olan Özgür Özel’in tepkisi olduğunun belirtildiği savunmada şu ifadeler yer verildi: “Haber okunduğunda görüleceği üzere, hukuka uygunluk ve basın ahlak esaslarına uygunluk sınırları içerisindedir.

Dolayısıyla bu tür bir haber hakkında basın ahlak esaslarına uygun olmadığı gerekçesi ile şikayet edilmesi, basının eleştirel herhangi bir haberle ilgili olarak sürekli baskı altında kalması anlamına gelecektir. Çünkü burada, siyasiler arasında kamuoyuna da yansıyan bir tartışma vardır ve bir gazete olarak bunun haberinin yapılması basının her şeyden önce görevidir. Haber basın ahlak esaslarına da uygundur.”

Ayrıca savunmada haberin ahlaka aykırı olduğunu iddia etmenin yayın çizgisini, işçi ve emekçilerin sesi olarak belirlemiş bir gazete olan Evrensel’in kişilik hakkının ihlali olduğu vurgulandı ve “Bir milletvekilinin basın açıklaması olan ve şikayetçiyi ve hakkında soruşturma açılmasını ahlaka aykırı olarak kabul etmek ne hukuka ne de yasaya uyar.” Savunmada ayrıca haberin kişinin aleyhinde olmasının haberin basın ahlak esaslarını ihlal etme anlamına gelmediği açıklandı.

BİK: GEREĞİNCE ARAŞTIRMA YAPMADAN YAYINLAYARAK
Haberin gerçeğe aykırı olduğunu savunan Basın İlan Kurumu, “Şikayetçi hakkında haksız bir isnat niteliğindedir ve gazetenin bu haber ile ilgili olarak gerekli araştırmayı yapmadan bu haberi yayınladığını ortaya koymaktadır.

Böylece Günlük Evrensel gazetesinin, bu haberi ile basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşarak, bu haberi gereğince araştırma yapmadan yayınlayarak ve bu konuda şikayetçi hakkında da haksız isnatlarda bulunarak…” ifadelerine yer verdiği kararında Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesi ile bu maddenin (ı) bendini ihlal edildiğini söyledi ve 5 günlük ilan kesme cezası verilmesine hükmetti.

ÖZGÜR ÖZEL: MUHALEFETE FEZLEKE, BASINA İLAN BASKISI
Ceza kesilen haberle ilgili daha önce Evrensel'e konuşan Özgür Özel, Fahrettin Altun’un gerçek niyetinin, ana muhalefet partisinin grup başkanvekilinin yaptığı bir açıklamayı haberleştirmesini engellemek ve fiilen kontrol altına alamadığı basın kuruluşlarını baskıyla, cezayla kontrol altına almak olduğunu vurgulamıştı.

Özel, şunları söylemişti: “Muhalefet milletvekillerini fezlekelerle, muhalefet belediyelerini kayyımlarla ve engellemelerle yıldırmaya çalışanlar gazetecilik yapan basın kuruluşlarını da ilan ve reklam baskısıyla çalışamaz hale getirmeyi amaçlamaktadır.”