Gündem
25 Eki 2012 14:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:18

ÖZGÜR GÜNDEM'İN O MANŞETİNE HAPİS KARARI!

Özgür Gündem'in 21 Mart tarihli manşeti nedeniyle gazetenin yazı işleri müdürü ve imtiyaz sahibine bir yıl üç ay hapis cezası verildi.

Özgür Gündem gazetesinin 21 Mart 2012’de "Söz Serhıldanın" (Söz Başkaldırının) manşetinin örgütü övdüğünü iddia eden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetenin imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Reyhan Çapan’a bir yıl üç ay hapis cezası verdi.

Özgür Gündem gazetesi, cezaya ilişkin yaptığı değerlendirmede cezanın Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2012 basın özgürlüğü raporuna denk gelmesi dikkat çekilirken, hükümetin Kürt basını üzerindeki baskı ve sindirme operasyonlarının durmadığı ifade edildi.

"Her türlü yöntemi kullanarak sesimizi kesmeye çalışan hükümet, baskı ve cezalarını sürdürüyor. 21 Mart tarihli sayımızdaki Newroz kutlamalarının haberlerini gerekçe gösteren İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Yazı İşleri Müdürümüz Reyhan Çapan’a bir yıl üç ay hapis cezası verdi."

Söz konusu manşetle ilgili olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Muammer Akkaş, 7 Mayıs’ta soruşturma başlattı.

sendika.org’un haberine göre, gazetenin birinci ve sekizinci sayfalarında yer alan "Söz serhıldan’ın", "Özgürlüğe kadar kesintisiz eylem" ve "Kürtlerin Amed ve İstanbul Newrozu" başlıklarını "KCK ve PKK’yi övücü" olarak gören savcının talebi üzerine kamu davası açıldı.

Davanın İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci celsesinde Çapan’a bir yıl hapis cezası verildi. Suçun basın yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle yarı oranında cezada yapılan artırımla ceza bir yıl altı ay olurken, Çapan’ın sabıkasız oluşundan ötürü cezası yüzde altı oranında indirilerek bir yıl üç ay hapis cezasına çevrildi.

Yargılama sürecinde Çapan pişman olduğunu belirtmediği ve izlenim yaratmadığı için mahkeme heyeti, "Sanık pişmanlık göstermediği için cezanın ertelenmesi halinde bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkememizde tam bir vicdani kanaat oluşmadığından sanığa verilen hapis cezasının ertelenmesine takdiren yer olmadığına" kararı verildi. BİANET