Gündem
26 Eki 2018 15:03 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:56

Oyuncular Sendikası'ndan 'taciz' iddiasıyla ilgili flaş açıklama: Takipçisiyiz!

Oyuncu Elit İşcan, “Yaşamayanlar” dizisinin setinde maruz kaldığı hakaret ve tacize ilişkin bir açıklama yayınlamıştı.

Genç oyuncu Elit İşcan, başrollerinde Elçin Sangu, Kerem Bursin, Bircan Sokullu ve Selma Ergeç'in oynadığı Türkiye'nin ilk vampir dizisi 'Yaşamayanlar' dizisinin setinde rol arkadaşı Efecan Şenolsun'un cinsel tacizine uğradığını açıkladı.

Efecan Şenolsun da "Kamuoyu yaratmak için gerçek dışı şeyler anlatmaya başladı. Asıl bu 5 aydır bana taciz ve mobbing yapıldı" derken, Kerem Bursin, Birkan Sokullu ve Selma Ergeç olaya şahit olmadıklarını ancak cinsel tacize her alanda karşı olduklarını duyurdu.

Konuya ilişkin Oyuncular Sendikası'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada ise gerekli hukuki desteğin sağlandığı açıklandı.

Sendika tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyunun Dikkatine!

Üyemiz Elit İşcan'ın rol aldığı "Yaşamayanlar" isimli internet dizisinin çekimlerinde oyuncu Efecan Şenolsun tarafindan sözlü ve fiziksel tacize uğradığı iddiasını sendikamız ile paylaşmış ve bugün de kamuoyunun bilgisine sunmuştur. İlkelerimiz doğrultusunda üyemiz Elit işcan' a uzmanlardan da yardım alınarak gerekli "Hukuki Destek" sağlanmış ve kendisi avukatı aracılığı ile yasal süreci başlatmıştır. Oyuncular Sendikası olarak sürecin takipçisi olacağımızı, kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Ancak sektörün tüm bileşenleri olarak üzerinde durmamız gereken çok önemli bir konu; setlerde taciz ayrımcılık ve mobbing ile mücadele konusunda ne yapacağımızdır. "Sıfır taciz sıfır ayrımcılık" şiarmı setlerde nasıl hakim kılabiliriz diye yayıncılar, yapımcılar, yönetmenler, senaristler, oyuncular, set çalışanlan hep beraber üzerine düşünmek ve çözümler üretmek zorundayız. Çünkü kadına ve lgbti bireylere yönelik şiddetin her türlüsü hem toplumda hem de toplumun yansıması olan sinema ve dizi sektöründe yeniden üretilmektedir. Yazılan, yönetilen, yayınlanan oyunlar, diziler, sinema filmleri toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden ürettikçe, kadına ve lgbti bireylere yönelik şiddet normalleştikçe tacize ve ayrımcılığa uğrayan kadınlar ve lgbti bireyler kaçınılmaz olarak yalnızlaşıyor, yalnızlaştığını düşünüyor.

Oyuncular Sendikası olarak fiziksel sözel ve pisikolojik tacizler konusunda duruşumuz çok nettir. Bu konuda tüm üyelerimize ve sektör çalışanlanna güç vermek, beraber hareket etmek, yan yana olmak sendikamızın asli görevidir. Bu olaylann yaşanmasını engellemek, farkındalığı arttırmak ve değişimi başlatmak için profesyonel çalışmalarımızı aylar önce başlattık ve tüm hızımızla çalışmalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Kurmuş olduğumuz "Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği — Taciz ve Mobbing İle Mücadele Birimi"miz çalışmalarına devam etmektedir. Tüm üyelerimizi ve sektör çalışanlannı, çalışmalanmıza destek olmaya sektör bileşenlerini ise bu alanda somut politikalar hayata geçirerek Oyuncular Sendikası'nın bu çabasına güç vermeye, davet ediyoruz.

Saygılarımızla Oyuncular Sendikası "