Medya
12 Mar 2012 08:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:25

OSMANLI-KIYAM BAŞLIYOR! DİZİ BAŞLAMADAN NEDEN ELEŞTİRİLDİ?

TRT'nin başlamadan enteresan gelişmelere sahne olan dizisi son adı ‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam' başlıyor

OSMANLI-KIYAM BAŞLIYOR; KENDi DRAMAMIZIN PEŞiNE DÜŞMÜŞTÜK

TRT’nin başlamadan enteresan gelişmelere sahne olan dizisi son adı ‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam’ bugün yeni hali ve şekliyle başlıyor. Yapımcı Burhan Özkan’la  konuştum. İlk çalışma için; “Dizi kıvamını tutturamadık” diyor.

Seyircinin peşinden değil, dramanın peşinden koştuklarını söylüyor. TRT’nin özetle dediği şu olmuş:  “Ya dayanacağız deyip devam edersiniz ama bilin bu haliyle zorlanır dizi ve erken kaldırmak zorunda kaldığınızda yaptığınız bu kadar harcama boşuna gider.” Çünkü Avrupa’ nın en büyük platosunu kurmuşlardı İzmit’ te.  Ve iş bir şekilde başlamış ve yarım kalması gibi bir durum söz konusu olamazdı.

Sürmeli gözler olayı
TRT’nin “Karakterlerde fazla makyaj var” eleştirileriyle ilgili olarak Burhan Özkan ‘sürmeli göz’ olayı olmadığını söylüyor. Ezel Akay’ın TRT tarafından istenmediği yolunda çıkan haberlerle ilgili ‘Hacivat Karagöz’ filmini çekmiş biri Ezel Akay. Özkan, “Ezel Akay öncelikle dostumdur. Sonra çok önemli bir sinema adamıdır” diyor.

DİZİ ASLINDA ŞİMDİKİ TÜRKİYE
Burhan Özkan, ‘Emin Oktay tarihi’ dediği tarih kitaplarındaki bilgilerle sınırlı dünyamızı açacak bir diziyle izleyicinin karşılacağını söylüyor. Lale Devri’nin seçilmesinin tek bir nedeni var; bu dönem askıya uğramasaydı şu an farklı bir ülkede yaşamış olacaktık. Osmanlı’nın kendi iç dinamikleriyle ayakta durduğu bir dönemde gelen ayaklanmalarla dağılması. “İslam aydınlanması mümkün mü?” sorusu soruluyor bir yerde. Şimdiye kadar yapılmış en kalabalık oyuncu kadrosuna sahip olan dizi. Her karakterin bir hikayesinin olmasının önemli olduğunu söyleyen Burhan Özkan; “Yani yan karakterlerle desteklenen tek bir kahraman yok. Herkesin bir hikayesi var” diyor.

AŞK VAR AMA SİYASET DE VAR
‘Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam
’ın 5 bölümü çekildi. Altan Dönmez reklamdan gelen bir isim. Daha önce çekilmiş bölümler için Dönmez “Estetik miras” diyor. Her zaman korunduğunu söylüyor. Dizinin ‘Osmanlı’nın sokağında’ geçtiğinin altını çiziyor Özkan. Saray, sokaktaki siyasetin yansımalarında görüntüde. “Padişahın aşkı yok” diyerek başka bir mesaj da vermiş oluyor. Ama “Dizide aşk yok” demek istemiyor tabii ki. Dizinin bir bütün olduğunu vurguluyor. İsmi değişti, yönetmeni değişti, ortaklar arasında sorun çıktı biriyle yollar ayrıldı. Epey dertli bir diziyle karşı karşıyayız bu akşam. Söylentiler, dedikodular, haberlerden sonra gerçeği karşımızda. Seyredeceğiz ve tüm sözlerin bittiği yerde yayın saatinin dilimi olacak.

Sina Koloğlu / MİLLİYET