Gündem
13 Mayıs 2010 19:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

ÖRGÜT PROPAGANDASINA 106 YIL CEZA!..

Günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi'nin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun'a büyük ceza.

Günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi'nin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Vedat Kurşun, gazetenin çeşitli tarihlerinde yayınlanan, fotoğraf, haber ve makaleler nedeniyle, 'terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'örgüt adına suç işlemek' suçlarından 166 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi'nin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun, gazetenin çeşitli tarihlerde yayınlanan 103 sayısında yer verilen, haber, makale ve fotoğraflarında terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 525 yıl hapsi cezası istemiyle yargılandığı dava karara bağlandı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza mahkemesinde görülen duruşmada yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan sanık Vedat Kurşun ve avukatları hazır bulundu.

Mahkeme, bir önceki celsede sanık avukatlarının, mahkeme heyeti üyelerinden birinin gazete hakkında daha önce kapatma kararı verdiği gerekçesiyle talepte bulundukları 'reddi hakim' talebinin kabul edilerek, üyenin değiştiğini bildirdi.

Sanık avukatlarından Serhat Eren, ABD Yüksek Mahkemes'nin bayrak yakmayla ilgili verdiği bir kararı örnek gösterdi. Eren, "Gazetede yer alan makale, haber ve fotoğraflar, propaganda olarak kabul edilemez. Berat talebinde bulunuyoruz" dedi.

Avukat Meral Danış Beştaş ise, sanığın mahkeme heyeti karşısında, 'hırsız' ve 'katil' olarak oturmadığını, düşünce suçlusu olarak oturduğunu söyledi. Müvekkili hakkında istenen 525 yıl hapis cezasının adalet duygusunu zedelediğini söyleyen Beştaş, "Müvekkilim ceza alması halinde düşünce ödülü alacaktır. Gelin bu ödülü almasını engelleyelim" dedi.

'BEN SUÇ İŞLEDİĞİME İNANMIYORUM'

Son sözü sorulan sanık Vedat Kurşun ise, 'her şehit için, 5 DTP'linin kellesini alalım' sözlerinin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini söylerek, "Bizim yayınlarımıza bakın halkın şiddete teşvik edecek bir tek haber bulamazsınız. Ben suç işlediğime inanmıyorum" dedi.

Duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme, Vedat Kurşun'u, 103 kez 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan, 1'er yıl 6'şar aya, 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan ise 12 yıl olmak üzere, toplam 166 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

 Cem EMİR/DİYARBAKIR, (DHA)