Medya
05 Tem 2010 13:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

ÖNCE MEDYARADAR DUYURDU SONRA HÜRRİYET YAZDI! İŞTE HÜRRİYET'TEKİ YENİLİK!

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ilk kez Medyaradar'ın duyurduğu değişimi köşesine taşıdı.Değişimin amacı ne?

Hürriyet’te ‘Yorum Editörlüğü’ başlıyor    
  
GAZETENİZ Hürriyet, bir yeniliğe imza atıyor. Okur Temsilciliği’nin ardından şimdi de “Yorum Editörlüğü” uygulaması başlıyor. Bu görevi, Hürriyet’in Yayın Danışmanı ve yazar Doğan Hızlan üstleniyor.

Hızlan, yazarların yazılarını yayınlanmadan önce okuyarak, Doğan Yayın Holding Yayın İlkeleri açısından inceleyecek. İlkelere aykırılık görmesi halinde uyaracak. Hızlan, yeni görevinin çerçevesini şöyle çiziyor: “Burada amaç, DYH Yayın İlkeleri’nin uygulanması konusunda yazar arkadaşlara yardımcı olmak. Çünkü günlük hız, günlük ritim içinde ilkeler bazen gözden kaçar, ilkeler her zaman masa üstünde tutulmaz. Benim de görevim yazarlara, yazar arkadaşları ve Yayın Danışmanı olarak ilkeleri hatırlatmak olacak. Burada yazarların görüşleri, inançları, düşünceleri açısından bir denetim asla söz konusu olmayacak. Sadece Yayın İlkeleri ile yazılar arasında uyumu sağlamaya çalışacağız.” Hızlan’ın da vurguladığı gibi, yazarların özgürce yazmasının önüne engel koymamak ve içerik denetimini akıldan bile geçirmemek gazetecilik açısından hayati önem taşıyor. Fikir özgürlüğü yazarlığın (ve tabii gazeteciliğin) olmazsa olmazlarından biri.
Ancak yazarların, haberlerde olduğu gibi gazetecilik ilkelerine uymaları da son derece önemli. Okur Temsilciliği’ne başlarken yazarların da gazetecilik temel ilkelerinden bağımsız olmadıklarının altını çizmiştim. Şimdi Hürriyet, çeşitli vesilelerle gündeme gelen bu konuda cesur bir adım atıyor. Titiz bir işçilik gerektiren böylesi bir göreve Doğan Hızlan gibi mesleğimizin anıt isimlerinden birini atayarak da “Yorum Editörlüğü”ne verdiği önemi gösteriyor.
“Yorum Editörlüğü” adı verilen bu görev, Batı basınında “Opinion Editör” adıyla hemen her gazetede bulunuyor. Tabii orada daha çok uzman yazarların yazıları söz konusu olduğu için bu editörlerin görevi ağırlıklı olarak, görüş sayfalarına girecek yazıların bulunması, yazıların sayfaya konulması. Hürriyet ise bu editörlüğe Türkiye’deki gazeteciliğin koşullarına özgü yeni bir misyon yüklüyor.

Faruk Bildirici/Hürriyet

HÜRRİYET GAZETESİNDE RADİKAL DEĞİŞİM! YAZI EDİTÖRÜ KİM OLDU?