Politika
25 Kas 2023 20:14 Son Güncelleme: 25 Kas 2023 21:17

Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını açıkladı

YARSAV eki Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Çankaya belediye başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı.

Ankara'nın önemli ilçelerinden bir olan Çankaya için kulislere çarpıcı bir bilgi yansıdı.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Çankaya'dan adaylığını açıkladı.

2015’ten bu yana CHP üyesi olan Eminağaoğlu, İstanbul veya Artvin için milletvekili adaylığı başvurusu yapmıştı.

CHP'nin kalesi olarak bilinen Çankaya'da mevcut belediye başkanlığı görevini Alper Taşdelen yürütüyor.

ÖMER FARUK EMİNAĞAOĞLU KİMDİR?

1967 yılında Artvin’de doğdu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yurdun birçok yerinde ve Yargıtay’da yargıçlık ve Cumhuriyet savcılığı görevi yaptı. Halen Ankara’da avukatlık yapmaktadır.

Hukuk ve demokrasi için örgütlenmenin vazgeçilmezliği, bu bağlamda yargı bağımsızlığı için de örgütlenmenin zorunlu olduğu evrensel gerçeği ve deneyimi karşısında, yargıç ve savcılar bünyesinde Türkiye’de ilk defa örgütlenme çalışmalarını başlattı.

Türkiye’de yargıç ve savcıların örgütlenmesinde bir ilk olan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’ni kurdu. Kısa adı YARSAV olan Birliğin kurucu başkanlığını ve bir dönem de başkanlığını yaptı.

YARSAV’ın, BM’nin aynı zamanda danışma organı niteliğindeki Uluslararası Yargıçlar Birliği ve Avrupa Konseyi’nin aynı zamanda danışma organı niteliğindeki Avrupa Yargıçlar Birliği’ne üyeliğini sağlayarak, ülkemizdeki yargıçlık ve savcılık mesleği ile ilgili konuların ilk kez uluslararası alana taşınmasını sağladı.

Türkiye’de yargıç ve savcıların ilk sendikası olan YARGI-SEN’in kurucu başkanlığını ve bir dönem de başkanlığını yaptı. Bu sendika kapatılınca, halen yargıç ve cumhuriyet savcılarının tek sendikası olan Yargıçlar Sendikası’nın kuruluşunda yer aldı ve kurucu başkanlığını ve bir dönem de başkanlığını yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı yaptı. Birçok demokratik kitle örgütünün organlarında görev aldı. Halen birçok demokratik kitle örgütünde üyeliği devam etmektedir.

Hukuk ve demokrasi alanında, pek çok panel ve konferansa katıldı. Mesleki, hukuksal ve güncel konularda, basın kuruluşlarında yazılı ve sözlü beyanatları karşısında, ayrıca yazılı ve sosyal medyada düzenli ve sürekli olarak yazılarını da sürdürmektedir.

Etkin hukuk mücadelesi sürecinde, İstanbul Barosu Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü, Dil Derneği Onur Ödülü olmak üzere birçok ödül aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında siyasi partiler bölüm sorumluluğu yaptı. Bu dönemde Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdeki işlemlerini soruşturdu ve hakkında mal varlığı konusunda suç duyurusunda bulundu. AKP’nin kapatma davası soruşturmasında yer aldı.

Hrant Dink’in suçlandığı dosyada Hrant Dink’in suçsuz olduğunu belirten tek Cumhuriyet savcısı oldu.

Hukuk ve demokrasi mücadelesini sürdürürken, yargıçlık ve savcılık görevinde iken, AKP ve FETÖ’nün yarattığı baskılar nedeniyle en çok yargılanan ve en çok soruşturulan yargıç ve savcı oldu. Bu bağlamda Sadullah Ergin’in Adalet Bakanı olduğu dönemde, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmaya yönelik işlemlerine karşı en çok mücadele veren, bu nedenle Sadullah Ergin ile en çok karşı karşıya gelen sürgün dahil en çok ceza alan Cumhuriyet savcısı oldu.

Daha sonra FETÖ yargılamaları sırasında ortaya çıktığı üzere, bu dönemde Fetullah Gülen’in doğrudan emrettiği ve AKP’nin etkisi altında gerçekleşen YARSAV genel kurulunda yönetim kuruluna seçilemeyen tek kişi oldu.

Çankaya’da Cumhuriyet döneminin ve değerlerinin izlerini taşıyan saldırılara karşı, pek çok hukuksal başvuruda bulundu.

Otuz yılı aşkın olarak Ankara Çankaya’da oturmaktadır. Evli ve iki çocukludur.