Spor
02 Oca 2023 21:13 Son Güncelleme: 02 Oca 2023 21:22

Olay hakem Erkan Özdamar hakkında soruşturma! Notu da ortaya çıktı: En vasat hakem!

Sivasspor-Galatasaray maçında ev sahibi ekibin golünü iptal etme gerekçesi uzun süre anlaşılamayan hakem Erkan Özdamar'ın maç notu belli oldu. TFF gözlemcileri Özdamar için, 'sezonun en vasat hakem performansı' derken, MHK ise FIFA kokartlı hakem hakkında soruşturma başlattı.

Süper Lig'in 16. haftasında Sivasspor ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Sarı-kırmızılı takım Mertens'in golüyle ilk yarıyı 1-0 önde tamamladı. Ev sahibi Sivasspor 52. dakikada Fredrik Ulvestad ile skoru 1-1 yapmayı başardı. Fakat golden sonra VAR uyarısıyla pozisyonu uzun süre izleyen maçın hakemi Erkan Özdamar, golü iptal etti.

SİVASSPOR'UN GOLÜ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Golün iptali sonrasında Sivassporlu futbolcular ve taraftarlar ayağa kalktı. Sosyal medyada da gündem olan karar eski hakemleri ve futbol yorumcularını da ikiye böldü. Neden iptal olduğuna ilişkin 'ofsayt' veya 'faul' gerekçeleri öne sürülürken bu belirsizlik tepkilere yol açan kararı veren hakem Erkan Özdamar'ın sözleri ile son buldu.

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk, maç sonunda konuyla ilgili sorulan soruya 'bize pozisyonun ofsayt olduğu söylendi' açıklamasında bulundu.

Fanatik Gazetesi yazarı Ömer Necati Albayrak sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Erkan Özdamar'ın Sivassporlulara pozisyon ile ofsayt bilgilendirmesi yaptığını belirtti.

SÜPER LİG KARİYERİ BU SEZON İÇİN BİTTİ

Habertürk'ten Ayhan Şensoy'un haberine göre, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Sivasspor-Galatasaray maçındaki yaşananlardan büyük rahatsızlık duydu.

MHK Başkanı Sabri Çelik ile görüşen Büyükekşi, VAR hakemi Özgüç Türkalp ile maçın orta hakemi Erkan Özdamar'ın kabul edilemez bir karara imza attıklarını belirterek, "İki hakemi de artık maçlarda görmek istemiyorum" dedi.

Özgüç Türkalp'e artık VAR'da görev verilmeyecek. Yeni FIFA kokartı alan Erkan Özdamar da sezon sonuna kadar maç yönetemeyecek.

ERKAN ÖZDAMAR HAKKINDA SORUŞTURMA

Golün neden iptal edildiği, futbol kamuoyunda hala tartışılırken, hedefte yer alan Merkez Hakem Kurulu (MHK) da yaşananlarla ilgili acil soruşturma başlattı.

Karşılaşmanın 50. dakikasında ev sahibi ekibin Ulvestad ile attığı golün VAR incelemesinden sonra iptal edilmesinin tartışmaları sürerken MHK, hem orta hakem Erkan Özdamar, hem de Özgüç Türkalp'ten ayrıntılı bir ek rapor istedi.

ERKAN ÖZDAMAR'IN MAÇ NOTUNA KAÇ VERİLDİ?

Haberin ayrıntılarında, iki gözlemci Muhittin Boşat ve Mürvet Sezer'in, hakem Erkan Özdamar'a 7.4 notu verdiği bilgisi yer aldı.

Bu değerlendirme sonucu, yeni yılda FIFA kokartı takacak olan Erkan Özdamar, uzun bir süre Süper Lig'de maç yönetemeyecek.

HAKEM NOTLARI ANLAMLARI

9 ile 10 arası mükemmel performans (kusursuz)

8,5 ile 8,9 arası çok iyi (çok beğenilen performans)

8 ile 8,4 arası iyi (verimli performans)

7,5 ile 7,9 arası tatmin edici (geliştirilmesi gereken yönleri var)

7 ile 7,4 arası vasat performans (beklentilerin altında)

6 ile 6,9 arası zayıf performans (oldukça yetersiz)

5 ile 5,9 arası çok zayıf performans (kabul edilemez)

8,0 ile 8,4 arasındaki bir not, hakemin maçı beklentilere uygun bir şekilde verimli bir performans sergileyerek yönettiği anlamına gelir.

8,4'ten yüksek bir not için hakemin zor ve kritik anlarda doğru kararlar vermiş olması gerekir (bunlar maçın kontrolüne olumlu katkıda bulunan önleyici karar ve tutumlar da olabilir).

8,3 ve 8,4 notları, hakemin gerçekten iyi ve verimli bir performans ortaya koyduğu anlamına gelir ve hakemin bir sonraki maç için hazır olduğu mesajını verir.

8,2 notuyla hakemin performansı iyi ama daha fazlası yok şeklinde değerlendirilir.

8,0 ve 8,1 notları, performans iyi idare eder şeklinde değerlendirilir ve hakemin bir sonraki maçta dikkatli olması gerektiği mesajı belirtilir.

Eğer hakem; kırmızı kart pozisyonları (ciddi faullü oyun, şiddetli hareket, bariz gol şansının önlenmesi, ikinci sarı kart) veya yanlış penaltı kararları gibi önemli bir kararda, çok açık bir hata (siyahla beyazın farkı kadar açık bir hata) yapmışsa, aşağıdaki notları alır;
Hakem 8,3 veya daha yüksek bir notu gerektiren, iyi veya çok iyi bir maç yönetmiş olmasına rağmen önemli bir hata yapmışsa hakemin notu 7,9'a düşer.

Hakem 8,0, 8,1 veya 8,2 notunu hak edecek iyi bir yönetim sergilemiş, ancak çok önemli bir hata yapmış ise, hakemin notu 7,8'e düşer.

Hakemde maçın genel kontrolüyle ilgili bir takım eksiklikler ve geliştirmesi gereken yönleri varsa, 7,7 puanı verilir.

Hakem maçta birden fazla siyahla beyazın farkı kadar çok açık bariz hatalar yapmışsa notu 7,4 veya daha düşük olur.