Medya
24 Kas 2010 12:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:49

OKTAY EKŞİ ABDİ İPEKÇİ YILIN GAZETECİLİK ÖDÜLÜ SEÇİCİ KURULUNDA OLACAK MI?

Milliyet Ödülleri Yönetmeni Nail Güreli Oktay Ekşi'nin, Abdi İpekçi Yılın Gazetelik Ödülü'nün seçiciler kurulunda üyesi olmasına itiraz eden Ali Atıf Bir'e imalı bir yanıt verdi.

Linç kültürü

Bir kez daha yazacağız. Çünkü Ali Atıf Bir, Bugün’deki yazısında, Oktay Ekşi’nin, Milliyet’in Abdi İpekçi Anısına Yılın Gazetecilik Ödülü Seçiler Kurulu’nda üye oluşuna takılıyor; oradan da ayrılmasını ima ediyor. Ödül ilanına da değinerek şöyle diyor:
“Buradan şunu anlıyoruz ki gazetesinden kısa bir süre önce ‘etik’ nedenlerle istifa eden ve ısrarla Basın Konseyi Başkanlığı’ndan ayrılmayan Oktay Ekşi yakında Türkiye’nin en etik değerlere en bağlı, en saygın, en gerçek haberin peşinde koşan gazetecisini seçecek.”
Milliyet Ödülleri Yönetmeni olarak yanıt hakkımızı kullanarak deriz ki: Elbet seçecek.
Çünkü Oktay Ekşi’nin, 50 yılı aşkın meslek yaşamında ilkeli, etik değerlere bağlı tavrı hemen herkesçe doğrulanmıştır. Örneğin, Oktay Ekşi hiçbir zaman bir ticari firmanın basın danışmanlığını yapıp da gazetesinde o firma çıkarına uygun yazı yazmamıştır.
Ekşi, yaptığı bir hatadan ötürü, özür diliyor. Bu özür üzerine konunun kapanması gerekirken, Başbakan’ın “savaş” ilanıyla başlayan saldırılarla yaratılan havanın gazetesine zarar vermemesi için istifa ediyor.
Atıf Bir “etik değerlere bağlı, gerçeklerin peşinde koşan gazetecileri” ödüllendirme ifadesine de takılıyor.
Burada gerçeğin iki yüzü var. Görünürdeki gerçek, Erdoğan’ın “savaş” ilanıyla başlatılan kampanyanın, tetikçiler tarafından linç tamtamlarına dönüştürülmesi. Öbür yanda ise, bütün tehditlere karşın yolsuzlukların, talanların üzerine giderek “hakiki gerçeğin” peşinde koşan gazeteciler var.
Atıf Bir’in birinci grupta yer almayı yeğlediği anlaşılıyor.
Bir’in bir sorunu daha var: Ekşi’nin Basın Konseyi Başkanlığı’ndan istifa etmemesine aklı yatmıyor ve: “Birileri yine bizi uyutuyor” diyor.
Ha şunu bileydiniz; birileri sizi uyutuyor, ama kimin uyuttuğunu söyleyemiyorsunuz.

Nail Güreli/MİLLİYET

Ali Atıf Bir’in "Bu ne perhiz?" başlıklı yazısını okumak için tıklayın