Gündem
26 Şub 2013 10:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

"OH BE RAHATLADIM!" ÜLKER'İN 1 NUMARASINDAN İHALE İPTALİ YORUMU!

İhalenin iptalinden ötürü Koç üzgün olduğunu açıklarken Murat Ülker'in bu iptalden memnun olduğu iddia edildi..

Türkiye tarihinin en büyük özelleştirme operasyonlarından biri "değerini bulmadığı" gerekçesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan'a takıldı. Sürpriz ikili olarak adlandırılan "Koç-Ülker" ortaklığının yanlarına Ülker'e yakın duran Malezyalı UEM grubunu da alarak verdiği 5.7 milyar dolarlık teklifin hükümetin öngördüğü hedefin çok çok altında kaldığı ortaya çıktı.

PARÇA PARÇA SATIŞ 20 MİLYAR DOLAR
Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tamamen yasalara uygun olarak satışı (uzun süreli kiralama) iptal etti.
Başbakan ihalede çıkan rakamın iki katına (10-12 milyar dolar) işaret ediyor. Kimi çevreler de parça parça satışla 20 milyar dolarlık gelir rakamına ulaşılacağını öne sürüyor. Rakamlar havada uçuşuyor...

ALAMAYAN ÜLKER'İN BİR NUMARASI MEMNUN
Bu ortamda satan taraf iradesini oldukça net şekilde ortaya koydu: İptal! Köprü ve otoyolları halka arz edeceğiz.

''ÇOK BORÇLU ADAM OLACAKKEN RAHATLADIM''
Alan tarafta yer alanların görüşü ise gerçekten de büyük merak konusu. Alıcı tarafta dağılım şöyle: Yüzde 40'ar pay, Koç grubu ile Malezyalı UEM'e ait. Yüzde 20 hisse de Murat Ülker'in yatırım şirketi Gözde Girişim'in payına düşüyor.
Milliyet ekonomi yazarı Şükrü Andaç'ın analizine göre, ihalenin en önemli aktörlerinden biri olan Ülker'in patronu Murat Ülker'in iptal sonrası yakın çevresiyle paylaştığı görüş oldukça net: Şükür çok borçlu bir adam olacakken şimdi rahatladım!