Gündem
22 Tem 2013 23:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

ÖCALAN'IN "BASIN TOPLANTISI" TALEBİNE HÜKÜMETİN YANITI NE OLDU?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptığı açıklamada Abdullah Öcalan'ın talepleri hakkında neler söyledi?

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Abdullah Öcalan’ın basın toplantısı yapma isteğini, “Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği noktasında hiç sağa sola bakmaya gerek yok, elimizdeki mevcut hukuki mevzuatla bu mümkün görülmemektedir. Daha önceki yönetmeliklere baktığınız zaman bir hükümlünün karşısına basın mensuplarını alıp da bulunduğu yerde bir basın toplantısı yapması hiçbir şekilde mümkün görülmemektedir” sözleriyle değerlendirdi.
 
“BASIN TOPLANTISI YAPMASI HİÇBİR ŞEKİLDE MÜMKÜN GÖRÜLMEMEKTEDİR”-

 
Sorulan soruları da cevaplandıran Arınç, Öcalan ile BDP heyetinin yaptığı görüşmenin akabinde kamuoyuna yansıyan “Öcalan’ın basın toplantısı yapma isteğini”ni ise Arınç şu ifadelerle değerlendirdi:
 
“Bu konu Bakanlar Kurulu’nun gündemine alınacak bir konu değildir. Ancak Adalet Bakanımızla görüştüm. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum bir kişinin adı böyle olduğu için böyle söylüyorum Türkiye bir hukuk devletidir. Kimlerle ne zaman, ne şekilde görüşeceği de yönetmeliklerle bellidir. Milletvekilleri görüşmek isterlerse adalet Bakanlığımızın iznine bağlıdır. Birinci dereceden yakınları görüşmek isterlerse, bunun prosedürü de bellidir. Öcalan’ın ‘ben basınla bir toplantı yapmak istiyorum’ demesi onun bir arzusudur. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği noktasında hiç sağa sola bakmaya gerek yok, elimizdeki mevcut hukuki mevzuatla bu mümkün görülmemektedir. Daha önceki yönetmeliklere baktığınız zaman bir hükümlünün karşısına basın mensuplarını alıp da bulunduğu yerde bir basın toplantısı yapması hiçbir şekilde mümkün görülmemektedir. Bunun sorulması dahi caiz değildir. Çünkü, olmayacak bir şeyin yönetmeliklerde, kanunda, uluslar arası hukukta olmayan bir konuda, talep olabilir, herkes bir şey isteye bilir. Ama gerçekleşip gerçekleşmemesi elimizdeki mevzuatla çok yakından ilgilidir.”
 
Arınç, “demokratikleşme süreci” adı altında yapılan yasal düzenlemelerin ise parlamentoya gelmeden Başbakan Erdoğan’ın veya bakanların yapacağı konuşmalarda bu konuya ait bir takım “ipuçları” verebileceğini söyledi. Bu konuyla ilgili BDP'li vekillerin veya gazetelerde yer alan bilgilerin kısmen doğru olabileceğini söyleyen Arınç, yeri ve zamanı geldiğinde Başbakan Erdoğan'ın bu konuyla ilgili açıklamalar yapabileceğini aktardı