Dünya
14 Oca 2024 00:09 Son Güncelleme: 14 Oca 2024 00:57

New York Times'tan çarpıcı iddia! CIA yeni görev gücü kurdu: Hedeflerinde...

ABD'nin New York Times gazetesi, 7 Ekim'in ardından CIA'e bağlı yeni bir görev gücü oluşturulduğunu, Hamas liderleri ve İsrailli rehineler hakkında toplanan istihbaratın İsrail'e iletildiğini yazdı.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ederken, ABD basınına yansıyan haberlerde, Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) üst düzey Hamas liderleri ve Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehineler hakkında bilgi topladığı ve toplanan bu istihbaratı daha sonra İsrail'e ilettiği ifade edildi.

The New York Times gazetesinin isminin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından yeni bir 'görev gücü' kurulmuştu. İddiaya göre, bu görev gücü, Hamas'ın tepe yöneticileriyle ilgili 'bilgileri ortaya çıkardı.'

'İSRAİL İÇİN NE KADAR DEĞERLİ OLDUĞU NET DEĞİL'

ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 7 Ekim'deki saldırının hemen ardından istihbarat örgütlerine ve Savunma Bakanlığı'na bir bildirim yaparak söz konusu görev gücünün oluşturulması ve Hamas'ın liderleri hakkında daha fazla istihbarat toplanmasının sağlanması talimatını verdi. Buna göre, bu görev gücünün kurulması herhangi yeni bir yasal merci ortaya çıkarmadı, ancak Beyaz Saray 'Hamas hakkında istihbarat toplamayı önceliklendirdi.'

Öte yandan, gazetenin haberinde, 'Hamas'ın üst düzey liderlerinden hiçbiri yakalanmamış ya da öldürülmemiş olsa da söz konusu bilginin İsrail için ne kadar değerli olduğunun net olmadığı' ifade edildi. Haberde, ABD'nin alt ya da orta düzey Hamas mensuplarıyla ilgili olarak İsrail'e herhangi bir istihbarat sağlamadığı da kaydedildi.

'ARURİ SUİKASTIYLA İLGİLİ İSTİHBARAT SAĞLANMADI'
ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre, ABD, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri'ye düzenlenen suikast için İsrail'e herhangi bir istihbarat sağlamadı. Buna göre, 'bu saldırı, yalnızca El Aruri'nin yerine ilişkin İsrail tarafından toplanan bilgiye dayanıyordu.' ABD'nin Gazze üzerinde daha fazla insansız hava aracı (İHA) uçurarak Hamas hakkında daha fazla istihbarat toplamaya başladığı ve Hamas liderleri arasındaki iletişim dinlemeye çalıştığı da ifade edildi.