Medya
19 Mayıs 2012 11:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:40

MUTLU TÖNBEKİCİ VATAN EDİTÖRLERİNİ UYARDI; ''NAZİ SELAMI DEĞİL ORTODOKS YEMİNİ''

Dün gazetemizde Yunan Parlamentosundaki yemin töreni haberi vardı. Haberde mühim bir hata vardı.

Nazi selamı değil, Ortodoks yemini

Dün gazetemizde Yunan Parlamentosundaki yemin töreni haberi vardı. Haberde mühim bir hata vardı. Müsaadenizle düzeltmek istiyorum.

- Haberde “Yunan Naziler (Altın Şafak partisi milletvekilleri) söz verdikleri gibi Nazi selamı vererek yemin etti” deniyordu. Hayır, o Nazi selamı değil. Dikkatle bakarsanız üç parmağın bitişik olduğunu görürsünüz. Bizim editörler daha da dikkatli baksaydı meclisin ezici çoğunluğunun bunu yaptığını görecekti. Bu, Ortodoks Hıristiyan’ların yemin etme şekli. Sağ el ileriye doğru uzatılır, baş, işaret ve orta parmaklar “Baba, Oğul, Kutsal Ruh” üçlemesini (teslis) temsil edecek şekilde birleştirilir.

- Madem başladık devam edelim. Yunanistan laik bir devlet değil. Resmi din Hıristiyanlık. Bu nedenle meclis metropolitin (Patriklikten sonra gelen dini rütbe) yönettiği 2 dakikalık bir ayin ile açılıyor.

- Bu karşın milletvekili yeminleri hem dini hem lâdini (din dışı).

- Meclis başkanı önce Hıristiyanlara uygun metni okuyor: “Allah ve teslis adına anayasaya ve demokrasiye sadık kalacağıma yemin ederim.” İşte bu esnada milletvekilleri yukarıda anlattığım gibi üç parmaklarını birleştirip kollarını ileriye doğru uzatıyor.

- Sonra Müslümanlara uygun metni okuyor: “Allah ve onun resulü Muhammed adına anayasaya ve demokrasiye sadık kalacağıma yemin ederim.” Bu sırada Müslüman milletvekilleri kur’ana el basıyor.

- Sonra dini yemini reddeden komünistlere sıra geliyor. Onların metninde Allah, Tanrı, peygamber sözleri geçmiyor. Yemin sırasında onlar bir şey yapmıyor, sadece ayakta duruyor. Orada bulundukları için yemin ettikleri farz ediyor. Bu arada komünistlerden biri dini yemin etmek istiyorsa ona da engel olan yok.

- Budist, Hindu, şintoist olsa ona da uygun yemin metni ve şekli geliştirecekler ama öğrendiğim kadarıyla Hıristiyan ve Müslüman dışında bir dinden vekil olmamış şimdiye kadar. .

- Çok meşakkatli di mi? Açıkçası bizimki gibi vicdana dayanan bir yemin benim için daha evla. Fakat görüldüğü gibi “laik olunmayınca demokratik olunmuyor” diye bir şey yok! Biz güya laikiz mesela ama demokratik değiliz.

Mutlu TÖNBEKİCİ / VATAN

Emlakeki.com’a gelin evinizi seçin