Gündem
10 Mayıs 2012 10:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:38

MUSTAFA BALBAY VE DİĞER TUTUKLU VEKİLLERE TAHLİYE UMUDU!

Tutuklu vekillerin özgürlüklerine kavuşması için yeni bir düzenlemeye gidiliyor!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in girişimiyle biraraya gelen muhalefet partilerinin, tutuklu milletvekili sorununun çözümü için uzlaştıkları, milletvekili seçilenlerin tutuklanamayacağı yönünde CMK 100. madde değişikliğine, hakkında henüz soruşturma ya da kovuşturma bulunmayan pek çok terör örgütü üyesine milletvekili yolu açacağı gerekçesiyle sıcak bakmayan AK Parti, muhalefetin daha önce yasa teklifi yoluyla gündeme getirdiği “Adli Kontrol” tedbiri ile özgürlük formülüne vize verdi.

TBMM Adalet Komisyonu, 3. yargı paketi olarak bilinen adalet hizmetlerinin hızlandırılmasını içeren yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamlama noktasına getirdi. Alt komisyon tutuklamalar ve Adli Kontrol tedbirine konusunda iki önemli kararı benimsedi. Alt komisyonun benimsediği en önemli değişiklik, “tutuklu vekiller sorunun çözümü için formül olabileceği” ifade edilen Adli Kontrol tedbiriyle ilgili oldu. Tasarı ile CMK’nın 109. maddesinde düzenlenen ve halen ceza üst sınırı 3 yıla kadar olan suçlarda tutuk yerine uygulanan Adli Kontrol tedbirinin ceza üst sınırı 5 yıla kadar suçlarda uygulanabilmesi öngörülüyordu. Alt komsiyon kabul ettiği düzenleme ile Adli Kontrol tedbirinin uygulanmasında ceza üst sınırını tümden kaldırdı. Tasarı alt komisyonda benimsenen haliyle yasalaşırsa, çok sayıda tutuklu ile birlikte tutuklu milletvekillerine de hakim takdirine bağlı olarak tutuksuz yargılanma yolu açılmış olacak.

‘Bir umut doğdu’

Alt komsiyonda kabul edilen değişikliklerle, tutuklu vekiller için yeni bir çözüm formülünün gündeme geldiği yorumlarına, CHP’li milletvekilleri temkinli yaklaştı. Sonuçta adli kontrol kararının da hakim kararına bağlı olacağını ifade eden CHP’li komsiyon üyesi Ali Rıza Öztürk, “Bu bizim gündeme getirdiğimiz bir teklifti, AKP de kabul etti. Bir umut doğdu denilebilir ancak sonuçta hakim takdirine bağlı” derken, AK Partili alt komisyon üyesi Recep Özel ise, “Biz hakimlere tutukluluk yerine kullanabilecekleri bir enstrüman sunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.