Medya
18 Tem 2016 09:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:23

Murat Yetkin o iddiaya cevap aradı: 'Darbe Erdoğan'ın senaryosu muydu?'

"Darbe girişimi Erdoğan'ın senaryosu" iddiasına Hürriyet yazarı Murat Yetkin cevap verdi.

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, sosyal medyada sıklıkla konuşulan "Darbe Erdoğan'ın tiyatrosuydu" iddiasının tutarsızlıklarını sıraladı.

Türkiye büyük bir badire atlattı. Kabustan uyandık ama artçı şokları devam ediyor.

ŞAŞIRMIŞLIĞIN BU KADARI
Deprem olsa Erdoğan'dan bilecek olan kesimlerin hedefinde darbe girişi sonrası yine Erdoğan vardı. Darbenin Erdoğan'ın senaryosu olduğunu düşünecek kadar şaşırmış çevreler bile çıktı.
15 Temmuz akşamı yaşananlardan sonra geride yatını aranan çok sayıda soru kaldı. Murat Yetkin, kimi çevrelerin dillendirdiği saçma soruya bugünkü "Kim yaptı? Neden şimdi? Ve başka sorular" başlıklı yazısında cevap verdi.

Yazar, önce 'kim yaptı' sorusuna sonra da Erdoğan ile ilgili iddiayı böyle yazdı:

1- Kim yaptı?
"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan Başbakan Binali Yıldırım'a, oradan CHP ve MHP'li çoğu vekile dek darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen ve cemaati var. Gülen'in Financial Times'a verdiği mülakatta bunu yalanlanması ve Erdoğan'ı sahte darbe ile suçlaması üzerine dün konuştuğum önemli bir dış kaynak, kullanılan klişelerin bir suç örgütünün kendini savunma çabasına benzediğini öne sürdü.
Darbe girişimine karşı durmuş askerler de cuntacılar arasında Cemaatci bilinen, ya da şüphelenilen kişilerin olduğunu söylüyorlar.
Evet, henüz doğrudan bağlantı kanıtı açıklanmadı ama konuştuğum analistler, 'Cemaatçiler değildir üzerine iddiaya girilmez' diyor.
2- Darbe girişimi aslında Erdoğan senaryosu muydu?
Bu soru eminim okuyan çoğu kişinin sinirlerini kaldırmıştır, ama eminim bunu kendileri de duymuştur, o halde bulabildiğimiz cevapları paylaşalım.
Bu iddia 15 Temmuz gecesi başlayan darbe girişiminin 16 Temmuz'un ilk saatlerinde tökezlemeye başlamasıyla aynı zamanda sosyal medya üzerinden yayılmaya başladı. Sadece Cemaatçiler değil, 'Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin' anlayışındaki kesimlerde de yankı buldu. Darbe girişimindeki mantık tutarsızlıklarını sorgulayan bu kesimler, 'Erdoğan başkanlık için yaptırmıştır' tezindeki tutarsızlıkları sorgulamadı.
Örneğin, ordu içinde Erdoğan'dan hoşlanmayan, ama cuntadan da habersiz kişi ya da grupların bu tür kalkışmanın sahte olduğundan habersiz olarak harekete geçme riskini tamamen yok sayıyor bu tez.
Erdoğan'ın en yakın danışmanlarından, seçim kampanyalarının yöneticisi Erol Olçak'ın yanında 16 yaşında oğluyla birlikte tankları protesto ederken öldürüldüğünü unutmamak lazım. Bir de Erdoğan'ın özellikle de başkomutan olmakla övündüğü bir sırada otoritesini böyle tartışmaya açtıracağını düşünmek hayatın akışıyla örtüşmüyor."