Gündem
11 Eyl 2018 17:01 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:51

Moody’s en sağlıklı yedi şirketi açıkladı: ‘En savunmasız’ Doğuş ve Yaşar Holding

Moody's, artan belirsizliklere rağmen derecelendirmeye giren Türk şirketlerinin çoğunun, refinansman riskleriyle başa çıkabileceğini bildirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, zayıflayan ekonomi ve değer kaybeden Türk Lirası karşısında en savunmasız grupların Doğuş Holding ve Yaşar Holding olduğunu savundu.

Dünya’nın haberine göre, kuruluşun Türkiye’ye ilişkin bugün yayınladığı raporunda, Türk şirketlerinin çoğunun kredi kalitesini önümüzdeki 12-18 ay boyunca potansiyel risklerden koruyabileceğini belirtildi.

TL’nin sert değer kaybının, Türk şirketlerinin döviz borç yüklerini daha ağırlaştırdığını söyleyen Moody’s, bu durumdan en kötü etkilenen kesimin, dövize endeksli geliri olmayan kısa vadeli döviz borcu olan kaldıraçlı şirketler olduğunu belirtti.

Moody’s bu bağlamda en savunmasız yatırım şirketinin Doğuş Holding, en savunmasız çeşitlendirilmiş tüketici ürünleri grubunun da Yaşar Holding olduğunu ifade etti.

Moody’s raporunda Türkiye’de dış fon bulmanın zorlaşması halinde, Türk şirketlerinin kredi kalitesi için en büyük riskin şirketlerin borçlanmaya erişimindeki azalma olacağını vurguladı. Ancak derecelendirme kuruluşu, bunun şu andaki baz senaryo olmadığını dile getirildi.

Moody’s’in raporuna göre yedi Türk şirketi, piyasa lideri pozisyonları, döviz bağlantılı gelirleri, güçlü bilançolar ve sağlıklı likidite desteğiyle, devletin ‘Ba3’ notunun bir kademe üzerinde derecelendirildi.

Bu şirketler, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Coca-Cola İçecek, Koç Holding, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Turkcell İletişim Hizmetleri, Türkiye Petrol Rafinerileri ve Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları…