Gündem
07 Şub 2012 23:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:19

MİT'İN ÜST DÜZEY İSİMLERİNE KCK ŞOKU!

MİT'in eski ve yeni müsteşarları ile 'gizemli' kadın ismi Afet Güneş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, yürütülen KCK davası kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırıldı.

Türkiye genelinde devam eden KCK operasyonları kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Fidan’dan önceki müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’i şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı.

Bu isimlerden özellikle Hakan Fidan ve Afet Güneş, Eylül 2011’de sızan ve kamuoyunda ‘Oslo görüşmesi’ olarak bilinen MİT-PKK görüşmelerini gerçekleştirilen isimler olarak hatırlanıyor.

‘OSLO GÖRÜŞMESİ’
KCK yöneticileri ile MİT’in arasında Oslo’da yapıldığı öne sürülen görüşmelere ilişkin bir ses kaydı, Eylül 2011’de Dicle Haber Ajansı’nın internet sayfasında yayınlanmış, ajans kısa sürede kayıtları silerek ‘sanal saldırıya uğradık’ açıklaması yapmasına rağmen kayıtlar pek çok site tarafından kısa sürede yayılmıştı.

MİT ile KCK’lılar arasındaki görüşmelerin ses kaydında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dönemin MİT Müsteşar yardımcısı Afet Güneş, KCK’lı Mustafa Karasu, PKK’lı Sabri Ok, Kongra-gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcisinin dönemin gelişmelerini değerlendirdikleri ortaya çıkmıştı.

HAKAN FİDAN KİMDİR?
Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunudur. Yurtdışında tamamladığı eğitiminin ardından TSK’daki astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etmiş, daha sonra Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanısıra Başbakanlık Özel Temsilciliği de yapmıştır.

2003 yılında, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı’na getirildi. TİKA’da yaptığı başarılı çalışmalar ile kamuoyunun dikkatini çeken isim oldu. TİKA’nın yurtdışındaki faaliyetleri ile Türk dış politikasının etkin yürütülmesine katkı verdi.

14 Kasım 2007 tarihinde dış politika ve uluslararası güvenlik konularından sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı. Dönemin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile birlikte pek çoğu kamuoyu tarafından bilinmeyen bölgesel temaslarda bulundu.

Kısa bir süre MİT Müsteşar Yardımcılığı görevinin ardından, 27.05.2010 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atanmıştır.

EMRE TANER KİMDİR?
1967 yılında Millî İstihbarat Teşkilâtı’na girmiş ve Teşkilatın uğraş alanına giren her konuda çeşitli kademelerde önemli görevlerde bulunmuştur. Bursa Bölge Daire Başkanı görevi sonrası 1984-1986 döneminde İstanbul Bölge Daire Başkanlığı yapmıştır.

1987 yılında İstihbarat Başkanlığı, 1992 yılında Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 1994’de yurt dışı göreve atanmıştır. 07.04.1999 tarihinden itibaren Müsteşar Operasyon Yardımcılığı görevini yürütmüştür Taner, 15.06.2005 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atanmıştır. Mayıs 2010’da görevi Hakan Fidan’a bırakmıştır.

AFET GÜNEŞ KİMDİR?
MİT’in efsane isimlerinden olan Afet Güneş, PKK’nın kurulduğu günden beri MİT’te örgütü yakından takip eden bir isim olarak biliniyor. Mit İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı da yapan Afet Güneş Emre Taner döneminde önemli görevler almış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli güvenlik toplantılarına vekaleten gönderdiği bir isim olmuştu. Bugüne kadar basına bir tek fotoğrafı sızan Güneş, Oslo Görüşmesi olarak bilinen ses kaydında PKK yöneticileri ile Hakan Fidan’la birlikte etkin bir şekilde görüşen isim olarak yansımıştı.