Gündem
18 Eki 2013 12:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:42

MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN'A ÖLÜM TEHDİDİ! BİR SABAH ARABASINDA...

Star gazetesi, İsrail lobisinin, Hakan Fidan'a medya yoluyla saldırmaya devam ettiğini yazdı.

İşte Saadet Oruç imzalı o haber...

Göreve geldiği günden bu yana İsrail kaynaklı imaj zedeleme ve algı operasyonlarına maruz kalan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yönelik uluslar arası kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırma saldırılarına yeni bir halka eklendi.
Daha önce Washington Times ve Wall Street Journal’da yayınlanan ve Fidan’a yönelik "iftira" olarak nitelenen suçlamalarda bulunan makalelerin devamı niteliğinde bir yazı Washington Post gazetesinde yayınlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos Dünya Ekonomik Forumu sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e "one minute" çıkışını yaptığı panelin moderatörü olan gazeteci David İgnatius imzasıyla yayınlanan makalede, Mit Müsteşarı Fidan’a yönelik ağır ithamlarda bulunuldu.

ABD iddialara prim vermiyor
MİT Müsteşarı Fidan’în, 2012 yılında İsrail adına casusluk yapan İranlıların kimliklerini Tahran’a verdiği öne sürülen haberde, Amerikan yönetiminin bu iddialara prim vermediği ve Türkiye ile ilişkilerini olumlu mecrada sürdürmeye devam ettiği şeklindeki vurgu da dikkat çekti.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Mavi Marmara konusunda özür dilemekteki tereddütünü bu olayın açıklayabileceği de sözkonusu makalede dile getirildi.
"Turkey blows Israel’s cover for Iranian spy ring" başlıklı makalede, İsrail’in İran’a ilişkin casus ağını bu ülkeye sınırı olduğu için rahat hareket edebildiği Türkiye üzerinden kurduğu iddiası yer aldı. Makalede, Türkiye’nin örtülü İran-İsrail buluşmalarını "agresif sınıriçi takip" sistemi sayesinde kolaylıkla izleyecek imkanlara sahip olduğu vurgusu paylaşıldı.
Reuters’in Kudüs bürosu
Haberde, İsrail ile Türkiye arasındaki istihbarat ilişkilerinin 50 yıllık geçmişi olduğu hatırlatıldı.
İsrail’in o dönemki lideri David Ben Gurion’un, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile Ankara’da  Esenboğa havaalanında "uçak acil iniş yaptı ve görüştük" formatında gerçekleştirdikleri  gizli bir görüşmede "Çevre Paktı" olarak bilinen bir metin imzalanmıştı.
Bu görüşmeler zincirinin bir halkasında İran Şahı Rıza Pehlevi’nin de bulunduğu ve o dönemde İran-İsrail-Türkiye üçlü bir stratejik zemin üzerinde çalışıldığı analistler tarafından dile getirilen unsurlar arasında.
Kudüs çıkışlı Reuters haberinde ise, bir adım ileri gidilerek, İran’ın 15 kişilik bir İsrail casus şebekesini ortaya çıkardığı şeklindeki açıklamasına atıfta bulunuldu.

Reuters’e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen İsraili bir diplomat ise, "Mart ayından bu yana elde ettiğimiz tek şey, Amerikalılara Erdoğan’ın uzlaşmaya niyeti olmadığını göstermek oldu," şeklinde konuştu.Washington Post makalesinin, geçtiğimiz hafta Wall Street Journal’da yayınlanan ve benzeri  iddiaları içeren  makalenin devamı niteliğinde olması dikkat çekti.
Zamanlama manidar

Davutoğlu yalanladı
Konya’da soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu haberde yeralan iddiaları yalanladı. Davutoğlu, "Aslında Hakan Fidan ile ilgili ortaya konan iddialar gerçekdışı olmanın yanında, sayın Fidan’ın görevini ne kadar mükemmelen yaptığını da ortaya koyuyor," dedi.  
Kaynak ABD’ymiş gibi görünsün
 İsrail kaynaklı olduğu bariz olan iddiaların, ABD çevrelerinden iyi haber aldığı bilinen David Ignatius’a ulaştırılmış olmasına dikkat çeken kaynaklar, haberin kaynağının Washington olduğu algısının yaratılmaya çalışıldığını söylediler. Washington Post’ta yeralmasının ardından haberi İsrail’e yakın çevreler dolaşıma sokarken, Reuters ajansının Kudüs  bürosu haberi detaylandırarak abonelerine ulaştırdı.

Hakan Fidan’a tehdit
Bir adım ileri giden "The Jewish Press" adlı internet sitesinde haberle ilgili yayınlanan analizde de MİT Müsteşarı Hakan Fidan şu ifadelerle adeta tehdit edildi:
"Amerikalılara göre, burada suçlanması gereken 50 yılık işbirliğinin ardından Türkiye’nin bunu yapmayacağını düşünmüş olan MOSSAD. Bu da demek oluyor ki, MOSSAD naif davranmış olabilir.
Bir sabah arabasında özel bir sürprizi hak eden varsa o da Türkiye istihbarat şefi Hakan Fidan’dır."