Gündem
09 Kas 2016 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:39

Meslektaşları Nail Güreli’yi andı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 6. Başkanı usta gazeteci Nail Güreli, İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda anıldı.

Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meslekte İz Bırakan usta isimleri anmaya devam ediyor. TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 19.’sunda, 26 Ekim’de 84 yaşında vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 6. Başkanı usta gazeteci Nail Güreli anıldı.

Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Onursal Üyesi Prof. Dr. Turgay Atasü, TGC Balotaj Kurulu’ndan Muammer Tuncer, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Akdağ Saydut, Ercan Akyol, Ercan Arslan, Bülent Uğur, Turgut Fethi, Seraceddin Zıddıoğlu, Necati Güngör, Bağış Erten, Garbis Özatay, Nail Güreli’nin yardımcısı Almıla Karaman’ın da aralarında bulunduğu çok  sayıda konuk katıldı. Toplantıya katılan gazeteciler Nail Güreli ile ilgili anılarını paylaştı.

TURGAY OLCAYTO: METİN GÖKTEPE OLAYINI NAİL GÜRELİ AYDINLATTI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,  yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Nail Güreli’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Ben, Nail Güreli’nin en yakın arkadaşlarından biriydim. Birlikte düzenli toplanır, yemek yerdik, konuşur, dertleşirdik.  Otoriterdi. İnatçıydı. İnandığından taviz vermezdi.  Metin Göktepe olayını aydınlattı. Emniyettekiler Metin Göktepe’nin düşerek öldüğünü iddia etti. O yılmadı. Morgdan başladı. İzini sürdü, yazdı, çizdi, uğraştı. Sonuçta o davayı aydınlatanlardan biri oldu. Tam bir halk adamıydı. Mücadele etmekten kaçınmayan bir gazeteciydi. Yerel medya seminerlerinde  halkın büyük ilgisini görür onlarla hep yakın diyalog kurardı. Nail her zaman gönlümüzde olacak. Onun rehberliğinde yola çıktık. Cemiyete çok büyük katkıları oldu. Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi onun döneminde hazırlandı. Yerel medya seminerleri onun döneminde başladı.  Işıklar içinde yatsın.”

TURGAY ATASÜ: KONUŞMALARINDA HEP FİKİR VARDI
TGC Onursal Üyesi ve Nail Güreli’nin yakın arkadaşı Prof. Dr. Turgay Atasü, konuşmasında şöyle dedi:
“Nail Güreli, konuşur gibi yazı yazardı. Biz Nail ile meslektaşlık da yaptık. Tıp etiği hakkında yazı dizisi hazırladık. Uzun bir dizi oldu. Bunun faydası olduğu kanısındayım. Ondan sonra tıpta meslek içi eğitime de başladık.  Nail Güreli, hem basın özgürlüğünü ortadan kaldırmak isteyenlerle hem de özgür basın mensuplarını engellemek isteyenlerle uğraşırdı. Gerek Sendika başkanlığı yaptığı sırada gerek TGC’de başkanlık yaptığı sırada mücadele etmiştir, kavgasını da vermiştir. Dürüst bir adamdı. Namuslu bir adamdı. Çalışkan bir adamdı. Özetle söylersek adam gibi adamdı. Onunla dost olduğum için her zaman iftihar etmişimdir. Sırası geldiğinde dostlarının hepsini korurdu.  Dost bildiği insanları yazılarıyla savunurdu.”

GÜLSEREN ERGEZER GÜVER: GÜZEL GÜLEN BİR İNSANDI
TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, şöyle dedi:
“Bizler Nail Güreli gibi ustalarımızı örnek olarak gazeteciliği öğrendik. Nail Güreli iyi bir gazeteciydi ama önce insandı. Gerçekten dosttu. Rehberdi. Bütün bilgilerini kompleksiz bir şekilde paylaşırdı. Yol gösterirdi. Gençlere yol verirdi. Biz de Sibel Güneş, Nail Güreli ve ben de yemekli buluşmalar yaptık. Çok sık badire atlatıyoruz. Tam kendimize geldik derken bir yumruk daha iniyor. Nail Güreli, Türkan Saylan gibi ‘umutsuz olmaya hakkımız yok, ileriye bakacağız’ derdi. Çok iyi bir insandı. Habere aşıktı. Hep bilgi vardı. Fikir vardı.”

SİBEL GÜNEŞ: NAİL GÜRELİ DENİZ FENERİMİZ OLDU
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş,  Nail Güreli’nin gençler için söylediği öğütleri katılımcılarla paylaşarak sözlerine başladı. Güneş, şöyle konuştu:
“170 yayın organı kapatıldı. 777 gazetecinin sürekli ve sarı basın kartı iptal edildi. Cumhuriyet Gazetesi’nden 9 gazetecinin de tutuklanmasıyla 118 gazeteci cezaevinde. Toplamda son yıllarda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Türk basınında her üç gazeteciden birinin işsiz olduğu bir karanlık tablo karşısında Nail Güreli’nin de dediği gibi ‘Mecburen iyiyiz” diyoruz.  Baskılara göğüs gerip mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz. Nail Güreli bir deniz feneri gibi mesleğimizi aydınlattı. Bunların ışığında mecburen iyiyiz demeyi sürdürüyoruz. Nail Güreli TGC’nin halkla olan bağını güçlendirmiş, gazeteciliğin ve basın özgürlüğü kavramının halk tarafından anlaşılmasına katkı sağlamıştır. Babıali’de abilik kavramının tam karşılığıydı.”

ERCAN ARSLAN: YILLARCA YEREL GAZETECİLİK SEMİNERLERİNE KATILDIK
Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ercan Arslan, toplantıda Nail Güreli ile ilgili hazırladığı, aralarında Nail Güreli’nin doğum günlerinden kesitlerin de olduğu videoyu katılımcılarla paylaştı. Arslan, “24 yıl birlikte Nail Ağabey ile Milliyet’te çalıştık. Birlikte yerel gazetecilik seminerlerine katıldık. İki doğum gününü birlikte kutladık. Çektiğim video ile ona sürpriz yaptık. Örnek bir insandı” diye konuştu.

ALMILA KARAMAN: İYİ OLMAYA MECBURUZ
Nail Güreli’nin yardımcısı Almıla Karaman, Güreli için yazdığı mektubu paylaştı:
“Sizinle 11 Şubat 2004'tan itibaren çalışmaya başladım ve 8 sene boyunca sizden çok şey öğrendim. Siz benim için sadece bir patron, yazar değil, saygı değer bir öğretmen, sevdiğim insandınız aynı zamanda. İlkeli, titiz, prensip sahibi, iş ahlakı olan, sıkı bir arşiv tutan, işle özeli asla birbirine karıştırmayan, mütevazi, araştırmacı, işin kalitesini arttırmak için eleştiren, disiplinli, dürüst, etik değerlere önem veren, adil, çalışkan, organize daha sayamadığım bir sürü özelliğe sahiptiniz. Aynı anda köşe yazarlığı ödül yönetmenliği yaptınız. Bazen bu işlerle birlikte Posta Gazetesi’ne 100 günü geçen 5 gün boyunca süren yazı dizileri hazırladınız. Bazen de bu işlere ilave olarak kitaplar yazdınız. Bununla birlikte Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye'deki diğer şehirlerine seminerlere gidip oradaki yerel gazetecilere de konuşmalar yapıyordunuz.  Ödül Toplantılarında jüri üyeleri tartışmasına karışmaz sadece ilan metnindeki maddeleri hatırlatır, ya da fotoğraf çekimini zamanı gelince söyler, jüri üyeleri kararını verdiğinde temize geçilmesini sağlardınız.  Arşivciydiniz de. Arşive sık sık gönderir yazdığınız yazının doğruluğunu araştırdınız. Öyle internete de güvenmezdiniz, bilgiler değişebiliyor derdiniz. O gazeteler taranır, zaman zaman bana da mühim haberleri dosyalatırdınız.”

ERCAN AKYOL: DÜRÜST BİR İNSANDI
Karikatürist Ercan Akyol, şöyle dedi:
“Uzun yıllar Nail Güreli ile çok yakın çalıştık. Nail Güreli, kişiliği, dik duruşu ile mücadele insanıydı. Erdemli bir insandı. Dürüst bir insandı. İstisna bir adamdı. Demokrat bir adamdı. İnançlıydı. Mizah yönü vardı. Şiir yazıyordu. Haber yapan, diğer zevkleri olana hayattan beğeniyle zevk almasını severdi. Onu hep düşünürken bulurdum.”

ERTEN: HOŞGÖRÜYÜ ÖĞRENDİM
Köşe yazarlığına Nail Güreli’nin yönlendirmesiyle başladığını belirten Cumhuriyet Gazetesi yazarı Bağış Erten, anılarını şöyle paylaştı:
“Nail ağabey’den hep hoşgörüyü öğrendim. Nail Güreli ile Hukuk Fakültesi öğrencisi iken RTÜK ile ilgili yazdığım yazıyla tanıştım. O dönemde TGC Bizim Gazete kuruluyordu. Her seferinde bana cesaret verdi.  Bana ‘gel seni Türkiye’nin en genç yazarı yapayım’ dedi ve Bizim Gazete’de yazmamı önerdi.  Bir kere olsun bana ‘böyle yaz’ demedi. ‘Yazdığın yazının arkasında durabilecek bir yazı yaz’ derdi.  Nail ağabeyi, ihmal ettiğim zamanlarda oldu. Hiç sitem etmedi. Her gördüğümüzde kaldığımız yerde kalmış gibi devam ediyorduk.”

MESLEKTAŞLARI NELER SÖYLEDİ?

Bülent Uğur: Nail Güreli’nin TGC’ye gelmesi bir milattı. Cemiyet ondan sonra da bir başka cemiyet oldu. Cemiyet, basın mensupları için çalışan bir cemiyet oldu. İdeoloji kalktı; basın mensubu olması birinci öncelik oldu. Nail Güreli, gönüllerimizin şampiyonuydu.

Ayşegül Aydoğan: Nail Güreli, Milliyet’i Milliyet yapan önemli isimlerdendi. Bizim için örnek bir gazeteciydi. Hiç unutmayacağız onu.

Baki Özilhan: Zor zamanlarımda hep arardı. ‘Basın özgürlüğünden çıkan sorunları yine basın özgürlüğü çözer’ demişti. Nail ağabeyi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Prof. Dr. Suat Gezgin: Nail Güreli, çok değerli bir insandı. İstanbul efendisiydi. Çok saygı duyduğumuz büyüğümüzdü.

Gül Atmaca: Cumhuriyet’te yetişmiş bir gazeteciyim. Milliyet’i de sıkı takip ederdim. Nail Güreli vefat edince çok üzüldüm. Örnek bir gazeteciydi.

NAİL GÜRELİ KİMDİR?
1932 yılında İstanbul’da doğdu. Mesleğe 1952’de Hizmet Gazetesi’nde stajyer olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam (iki kez), Vatan, İkdam, Milliyet (üç kez), Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, Haber Müdürü, Halkla İlişkiler Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğin hemen her dalında çalıştı. Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı, TDK’nin röportaj ödülünü aldı. Ayrıca, aralarında Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü de olmak üzere, çeşitli kuruluşların ödüllerine değer görüldü. Yayımlanmış 17 kitabı arasında Basınla ilgili “Şu Bizim Medya” ve “Dünden Bugüne Babıâli” yer alıyor. 20 yılı aşkın süre, TGS’nin çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi. Üç dönem (altı yıl) TGC Yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 1994 Mart’ında Başkanlığa seçildi; 2 Nisan 2001’de yenileşme ve katılımcılık gerekçesiyle başkanlıktan ve yönetimden istifa etti. Başkanlığı döneminde TGC’nin günlük yayın organı “Bizim Gazete” yayımlandı, Cemiyetin kurucusu Sedat Simavi adına konulan ve Hürriyet Gazetesi tarafından sürdürülen Sedat Simavi Ödülleri Cemiyet bünyesine alındı; çeşitli illerdeki 50’yi aşkın gazeteciler cemiyetinin işbirliği ve dayanışmasını sağlamak üzere Gazeteciler Cemiyetleri Başkanlar Konseyi oluşturuldu. TGC bünyesinde Basın Senatosu kuruldu. Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yayınlandı. Konrad Adeanauer Stiftung ile yerel basın meslek içi seminerlerini ve yerel basın ödüllerini kapsayan “Medya Projesi” imzalandı. Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi. Yedi meslek örgütünün işbirliği ve dayanışma platformu meydana getirildi. Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Güreli bir çocuk babasıydı.