Medya
24 Haz 2013 11:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:14

MEHMET BARANSU'DAN FATİH ALTAYLI'YA; ''SEN ADAM OLMAZSIN''

Taraf yazarı Mehmet Baransu, Fatih Altaylı'nın "Ne zaman adam oluruz" sorusuna yanıt verdi!

Sen ‘adam’ olmazsın!

Sonunda bunu da gördük. Türk borsasının düşüş nedeni de benmişim.

Gülmeyin hemen...

Bu iddia Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’ya ait.

Eski gazetesi Hürriyet, “Türkiye Türklerindir” sloganıyla çıkıyordu. Habertürk ise “Gücü özgürlüğünde” sloganıyla.

Gerçekten özgür bir platformdu Habertürk. Televizyonuyla, gazetesiyle, internet sitesiyle...

Ancak altı ay önce bu büyü bozuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Turgay Ciner’in kapalı kapılar ardından buluşmasıyla, hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Buluşmada konuşulanlar başka bir yazı konusu. Detayları sizlerle daha sonra paylaşırım.

Bu buluşmanın ardından iktidar Habertürk’ün başına Erdoğan’ın Fatih’ten hocası olan kişinin oğlunu atadı. Fatih Saraç’ın göreve başlamasıyla “gücü özgürlüğünde” olan medya, iktidarın yayın organı durumuna geldi.

Gelelim asıl konumuza. Fatih Altaylı önceki günkü yazısında bilmediğini söylediği bir alanla ilgili yazı yazdı. Borsadaki düşüşlerle ilgili “ekonomi servisinden ve borsayla yakından ilgilenen sözüne güvenilir tanıdıklardan bilgi aldı”.

Ve düşüşün nedenini, Bülent Arınç’ın istifa ettiği haberimle ilişkilendirdi.

Fatih Altaylı da kamuoyu da bilir. Belgeli konuşmaya özen gösteririm. Rakamlara, belgelere bakarım. Gerçek buralarda gizlidir. Öyle borsadan anlamanıza da fazla gerek yok.

Şimdi sizlere bir tablo sunacağım. Dünya borsalarının ve paranın, günlük, haftalık, aylık ve yıllık seyrini gösteren tablo bu. Devletin gizli kasalarından alınmış bilgi ve belge de değil. Dünya kamuoyuna açık, bir tık’la ulaşacağınız bilgiler. Fatih Altaylı’nın ekonomi servisi ve güvenilir elemanlarının bir türlü ulaşamadığı tablo bu.

Tabloda dünya borsalarının bir yıllık, aylık ve geçen haftaki düşüş göstergeleri var. Altaylı’nın yazdığı yazının çıktığı günkü haftalık ve aylık düşüş oranlarını vereyim. İlk rakamlar haftalık, ikinci rakamlar ise aylık düşüşler.

Almanya: 2.28-3.96, İngiltere: 3.05-10.59, Fransa: 3.87-9.70, Yunanistan: 9.69-23.19, Amerika: 2.28-3.96, Nasdaq: 1.94-3.06, İtalya: 5.56-13.06, Arjantin: 4.03-13.44, Rusya: 3.45-14.19, Hong Kong: 3.37-12.89, Japonya: 15.34 aylık, Brezilya: 4.61-16.62,

Sen ‘adam’ olmazsın!

Tabloda dünya borsalarının son bir aydır düşüşte olduğu görülüyor.

Gelelim para tablosuna. İsviçre Frangı yüzde 4,5 düşmüş. Yıllardır sabit olan Japon Yeni 5,15 düşüş göstermiş. Altının onsu 6,61 düşmüş geçen hafta.

Dünyada bu düşüşlerin yaşandığı anlarda Türkiye’de ise borsa geçen hafta 8.64 düştü. Aylık düşüş ise 21.55.

Gelelim bu düşüşün nedenine. Türkiye borsası son birkaç yılda gelişmekte olan ülkelerin borsaları stabil devam ederken, yüzde 90’lara varan pirim yaptı. Amerika’dan dünyaya dağılan paranın büyük bir bölümü bizim borsaya girdi. Amerika-FED, ayağını frenden çekmeye, dünyaya saçtığı paranın yönünü değiştirip, tekrar ülkesine çevirmeye karar verdi. Borsalardan paralar çekilmeye başladı. Türkiye dünyada en çok para girdisi olan ülke olduğu için dünya borsalarından yüzde 5 daha fazla düşüş yaşadık. Tablonun yıllık bölümüne bakarsanız, Türkiye’nin halen 20.95 artıda olduğunu görürsünüz.

Gelelim önümüzdeki üç dört aya. Tahminim şu yönde; Türkiye borsası yüzde 20 ila 30 arasında bir düşüş daha yaşayacak. İyi haberde borsa bin puan yükselirken, kötü haberde iki bin puan düşecek. Bir ileri iki geri yöntemiyle, para geldiği yere gidecek. Çünkü borsalarda sonsuz yükseliş ve düşüş yoktur. Bu süreçler gelişmekte olan ülkelerde hep yaşanır. Bizde ve dünyada olan da bu.

Petrol ve doğalgaz olmasına rağmen Rus borsası daha şimdiden yıllık zararda. Polonya, Rusya ve Brezilya’yla aynı ligde olan Türkiye’nin durunu şimdilik iyi.

Bilmem rakamlar sizin için bir şey ifade ediyor mu Sayın Fatih Altaylı. Türkiye borsasını ben düşürdüm kabul de dünya borsasını da Bülent Arınç haberi düşürmedi ya.

Gezi olayları- faiz lobisi

Yukarıda da anlattığım gibi Amerika aylar önce kendi parasının yönünü değiştirme kararı aldı. Dünyaya dağıttığı paralarını şimdilerde tek merkezde toplamaya çalışıyor. Amerikan Merkez Bankası Yahudi ailelerin elinde. Başkan Bernanke, Obama’dan değil, bu ailelerden talimat alıp konuşur. Yani, sadece Türkiye değil, dünyaya saçılan paraların olduğu tüm borsalar aynı sonu yaşayacak. Türkiye de bundan nasibini alacak. Gezi olayları olsa da olmasa da yaşanacak tablo böyleydi.

Gelelim Başbakan Tayyip Erdoğan’ın doğru olmayan bilgiler üzerine kurduğu ekonomi politikasını açıklamaya.

Erdoğan, Gezi olaylarının devam etmesini istiyor. Çünkü Gezi olayları olmasa, bu düşüşü halka anlatamayacaktı. Ekonomi bu kez teğet geçmeyecek, İran parası bizi kurtaramayacak, düşüş de halka yansıyacaktı. Çöküntü halka açıklanamayacak, “başarılı ekonomi” modeli tartışılacaktı. Şimdi mitingler yaparak, engellenemeyecek bu sonu, Gezi olaylarına bağlayarak, oylarını kurtarmak istiyor. 2007 siyasi argümanları kullanmasının nedeni de bu. Tek kurtuluşunun bu olduğunu biliyor. Ve bu doğru olmayan “faiz lobisi” lafıyla kamuoyu aldatılıyor. Sanırım, aylar önce ekonomik danışmanları Tayyip Bey’in önüne tabloyu koydular. Gezi olayları da AK Parti’nin can simidi oldu.

Kamuoyu ağaçlara bakmaktan, ormanı göremiyor. Eylül ve ekim ayında borsanın durumunu tekrar konuşuruz. Bakalım bu “faiz lobisi” yalanını hükümet kendi tabanına ne kadar daha inandırabilecek..

Mehmet BARANSU / TARAF