Gündem
14 Kas 2011 10:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:59

MARKALARIN DEPREMLE İMTİHANI!

Yurdun dört bir tarafından Van depremzedelerine yardım akmaya başlarken Türkiye'nin önde gelen markaları da bölge halkının yardımına koştu.

Türkiye daha 24 şehidinin yasını tutamamışken Van’dan gelen deprem haberiyle sarsıldı. Birkaç saat içerisinde yurdun dört bir tarafından Van depremzedelerine yardım akmaya başlarken Türkiye’nin önde gelen markaları da bölge halkının yardımına koştu.

Henüz deprem haberini alalı 1,5 saat olmuştu ki markalar cephesinden ilk yardım duyurusu Turkcell’den geldi. Peşi sıra Türkiye’nin diğer dev markaları da milyon dolarlık yardım bütçeleriyle bölgeye akın etti. Kimileri yaptığı yardımı duyurdu, kimileri ise "Bir elinin verdiğini öbür elin görmesin" anlayışı ile yaptığı yardımı herkesten gizledi. Fakat onlar sosyal medyayı unuttular ve internette bir anda "Tu kaka" oldular. Peki yapılan yardımların iletişimini yapmak mı doğru olandı yoksa yapmamak mı?
Bersay Yönetim Kurulu Başkanı Akşam yazarı Ali Saydam’a göre bir yardıma ’Hayır hasenat’ işi olarak bakılıyorsa, olayın iletişim boyutunun devreye alınmaması gerekiyor.

Bir diğer iletişim uzmanı Brandmark Yönetici Ortağı Cihan Kırımlı ise bu gibi durumlarda bir PR faaliyeti yaratmaya çalışmanın hem etik hem de stratejik olarak sakıncalı olduğuna inanıyor.

Depremin ardından 35 milyon TL değerinde 500 daire yardım yaptığını açıklayan Fiyapı’nın Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Havva Kızılırmak ise tüm ülkeyi etkileyen böylesi doğal afetlerde, ortak bir yardım hareketini tetiklemek adına, bu bağışların özellikle duyurulmasından yana. Buna karşın Yapı Kredi Marka Yönetimi Direktörü Arda Öztaşkın yaptıkları ayni ya da maddi yardımları duyurmayı doğru bulmuyor.

Peki ya tüketici ne düşünüyor? Xsights Araştırma’nın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği araştırmaya göre Van depreminin ardından markaları yardımsever bulanların oranı yüzde 70. Yine tüketiciye göre en yardımsever marka olarak karşımıza çıkan Kızılay’ın ardından ise en fazla hatırlanan kampanya olan "Van İçin Tek Yürek" kampanyasını gerçekleştiren Doğan Yayın Holding geliyor. Elbette araştırmanın sonuçları bunlarla sınırlı değil.

Hem araştırmanın detaylarını hem de Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Coca-Cola Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan, Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, Garanti Bankası Kurumsal Marka Yönetimi ve Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Elif Güvenen, HSBC Bank Stratejik Planlama ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Evren Altıok, Onur Air Kurumsal İletişim Direktörü Rauf Gerz, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, DDB&Co. Ajans Başkanı Karpat Polat, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Ali Atıf Bir ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Serdar Dinler gibi isimlerin görüşlerini Marketing Türkiye’nin 15 Kasım sayısında bulabilirsiniz...