Medya
18 Kas 2012 09:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:23

MALATYA'DAN MERSİN'E MEMLEKET BAYRAM YERİ

Murat Tolga Şen, Malatya Film Festivali'nin ardından Mersin'de 21 ülkeden 600 gösteri sanatçısının katıldığı Narenciye Festivali'ni yorumluyor.

Başladığı yıldan beri takip ettiğim Malatya Uluslararası Film festivali, Perşembe akşamı yapılan ödül töreniyle sona erdi. Artık açık bir şekilde yazmalıyız; Malatya bu konudaki ciddiyetini ve hevesini ispat etti ve sadece üç yılda memleketin en hatırlı sinema etkinliklerinden biri haline geldi.

Elbette itiraz edilebilecek çok şey var, özellikle ödüller konusunda ama o her festivalde olduğu gibi bu takdirin emanet edildiği ’bilirkişilerin’ kabahati... İşin organizasyon tarafına baktığımda neredeyse hiç sıkıntısız ve epey keyifli bir festival geçirdiğimi yazabilirim. Ulusal kısımda yarışan filmleri zaten Altın Koza, Altın Portakal’da gördüğüm için o stresten arınıp uluslararası seçkiye yöneldim ve hatika filmler keşfettim. No, Beasts of the Southern Wild, War Witch, The Hunt, Broken... Hepsi de bir sinema aşığının mutlaka izlemesi gereken türden devrimci işler...

Umarım festivalin yerel destekçileri heveslerini muhafaza ederler ve Kristal Kayısı sinemayı yüceltmeye devam eder.

Malatya’dan sonra Birand yapımdan sevgili dostum Esin Tatlav’ın telefonuyla davet edilip elimdeki valizi bırakamadan gittiğim Mersin’de ise normalde takip etmediğim çok ilginç bir kültür sanat aktivitesiyle karşılaştım.

Mersin sahili dün adeta bir bayram yeriydi. 21 ülkeden gelen yaklaşık 600 kişilik gösteri grupları ile Mersin’in amatör spor grupları, antika arabalar, bisikletli gruplar, animatörler, narenciye ürünleri ile süslenmiş araçları izle ek çocukça bir keyif kattı bana.

Moldova, Gürcistan, Romanya, Endonezya, Bulgaristan, Gana, Yunanistan, Sırbistan, Hindistan, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Ukrayna, Belarus, Tayland, Peru, Senegal, Slovakya, Karadağ, Acaristan, Başkurt Cumhuriyeti, Çin, Tataristan, Kazakistan ve Rusya’dan gelen grupların neşesi ve rahatlığı izleyenlere de geçti.

Adındaki ’Narenciye’ kısmına bir şeyler eklenirse hatta yeni bir etiketleme getirilirse bu festival daha iyi tanımlanır diye düşünüyorum. "Mersin Gösteri Sanatları Festivali" daha uygun düşebilir.

Bugün basın için düzenlenen bir geziye katılıp yarın dönüyorum. Salı günü ise memleketin en iyi kısa film etkinliği olan ve Altın Kedi ödüllerinin dağıtıldığı İzmir Uluslararası Kısa Film festivalini görmek için İzmir’e yolcu olacağım. Hayatı bir bayram gibi yaşayın efendim, mutlu Pazarlar.

Twitter.com/murattolga -  murattolga@gmail.com