Dünya
13 Şub 2024 16:59 Son Güncelleme: 13 Şub 2024 17:00

Kuryelerden Sevgililer Günü'nde grev kararı

İngiltere'de dört yemek ve market siparişi uygulamasına bağlı kuryeler, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde 5 saatliğine iş bırakma eylemi yapacak.

İngiltere'de aralarında Deliveroo ve Ubereats'in de olduğu dört çevrimiçi yemek siparişi uygulamasının kuryeleri 14 Şubat Sevgililer Günü'nde greve gidecek. Yaklaşık 3 bin motorlu ve araçlı kurye, daha yüksek maaş ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle, çarşamba günü yerel saatle 17.00 ila 22.00 arasında iş bırakacak.

BBC'nin haberine göre, kuryelerin grevi, İngiltere'de yemek ve market siparişlerinin teslimatını yaparken düşük maaşlar ve kötü çalışma şartları ile karşı karşıya kalan kuryelerin durumuna dikkat çekmeyi amaçlıyor. 'Delivery Job UK' (Birleşik Krallık Kurye İşleri) isimli grup, organize ettiği iş bırakma eylemiyle ilgili Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Yetersiz maaşlar karşılığında dur durak bilmeden çalışmaya devam etmek yerine haklarımız için birkaç saati feda etmek temel öneme sahip" dedi.

REKABETTEN ORTAK EYLEME

Taleplerinin basit olduğunu söyleyen grup, paylaşımında, "Yaptığımız iş için adaletli bir ödeme talep ediyoruz. Sömürülmekten ve her gün hayatlarımızı riske atmaktan yorulduk. Seslerimizin duyulmasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Greve Deliveroo ve Uber Eats'in yanı sıra Just Eat ve Stuart.com şirketlerinin çalışanlarının da katılacağı ifade edilirken, normalde bu uygulama çalışanlarının siparişlerin teslimatı için farklı mobil uygulamalar üzerinde rekabet halinde olduğuna dikkat çekildi.

ABD'DE ÇALIŞANLAR DA 2 SAATLİĞİNE İŞ BIRAKACAK

Öte yandan, İngiltere'nin yanı sıra, ABD'deki Uber ve Lyft çalışanları ile yemek sipariş uygulamalarına bağlı kuryelerin de 14 Şubat Çarşamba günü iki saatliğine iş bırakma eylemi yapacağı ifade edildi. Grev kararını açıklayan 'Uygulama Çalışanları için Adalet' (Justice for App Workers) isimli grup, ABD'de 130 bini aşkın çalışanı temsil ediyor.