Gündem
16 Nis 2023 11:42 Son Güncelleme: 16 Nis 2023 11:44

Kızılay’a ‘kan bağışı’ çağrıları sonuç verdi! ‘Toparlanma eğilimine girdik…’

Deprem felaketi sonrası tartışmaların odağında olan Kızılay, kan stoklarında alarm verici düzeyde erimeyle karşılaşmıştı. Yapılan bağış çağrıları sonucunda kurumdan yapılan açıklamada "Son 3 günde günlük 25 bin üniteye kadar yükselerek toparlanma eğilimine girdi. Ulusal kan stokumuzu 50 bin ve üzerine çıkarmamız için tüm kan dostlarımızı bağış yapmaya davet ediyoruz" denildi.

155 yıllık Kızılay deprem sonrası yardımları yetiştirme konusunda yetersizlikle eleştirilmiş, çadır satışıyla da tepkileri bütünüyle üzerine çekmişti. Yaşananlar sonrası ve Ramazan ayının da etkisiyle kan bağışında ciddi derecede azalma ortaya çıkmıştı. Asgari düzeyin altına inen kan stoku hakkında siyasiler vatandaşlara 'bağış' çağrısında bulunmuştu. Yapılan açıklamaya göre kan stoku toparlanma eğilimine girdi.

Her yıl olduğu gibi ramazan ayının başlaması ile kan stoklarında ciddi oranda düşüş yaşanmaya başladığını söyleyen Türk Kızılay Genel Sekreteri Ramazan Saygılı, ulusal kan stoklarının günlük 50 bin ünite üzerindeyken 20 bin ünite seviyesine düştüğünü ifade etti.

25 BİN ÜNİTENİN ÜZERİNE ÇIKTI

Bunun üzerine Kızılay’dan 'önemli duyuru' başlığı ile çağrılar yapıldığını hatırlatan Saygılı, "Son 3 günde Kızılay'ın aldığı kan bağışları, hastanelerin günlük kullanım sayısının üzerine çıktı. Böylece ulusal kan stoklarına da takviye yapma imkanı doğdu. Kızılay’ın tuttuğu ulusal kan stokları yeniden günlük 25 bin ünitenin üzerine çıkarak artışını sürdürüyor. Öyle ki, geçtiğimiz yıl ramazan ayına göre günlük yaklaşık yüzde 25 oranında daha fazla bağış aldık. Yukarı yönlü bir iyileşme var ancak yeterli değil. Ulusal kan stokumuzu 50 bin ve üzerine çıkarmamız için tüm kan dostlarımızı bağış yapmaya davet ediyoruz" dedi.

KIZILAY'DA MESAİ SAATLERİ DEĞİŞTİ

Ramazan Saygılı, Kızılay kan bağışlarının devam etmesi ve stokların tekrar istenen seviyelere gelmesi için geçmiş yıllarda da olduğu gibi mesai saatlerinin değiştiğini ve kan hizmet birimlerinin iftar sonrasında da açık tutulacağını sözlerini ekledi.