Medya
25 Mayıs 2013 13:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

KIZCAĞIZI İT GİBİ ÇALIŞTIRMIŞLAR! ENGİN ARDIÇ'TAN HÜRREM SULTAN'A DESTEK!

Hanginiz bu vahşice sömürülen sinema emekçileri için küçük parmağınızı kaldırdınız?

Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç bugünkü yazısında geçtiğimiz günlerde "tükenmişlik sendromu"na yakalanan Meryem Uzerli'yi ve çalışma şartlarını yazdı. Ardıç yazısının sonunda dizi emekçileri için bütün meslektaşlarını duyarlı olmaya çağırdı.

İşte Engin Ardıç'ın bugünkü yazısının ilgili bölümü:

"Kızcağızı it gibi çalıştırmışlar

Meryem'le geçen yıl bu sıralar bir Berlin uçağında tanışmıştık, hepimiz tatile gidiyorduk, biz otele, o da ailesinin yanına...
 Bizim hanım da yekten "hiç de ekranda göründüğünüz kadar şişman değilmişsiniz" demesin mi, kızın şöyle bir yutkunduğunu hatırlıyorum.
 Derdini anlatabiliyordu gerçi ama Türkçe'si yetersizdi, tipik bir "üçüncü kuşak göçmen çocuğu"... Fakat bu şirin özelliği, son yıllarda Türk televizyonlarında yer etmiş "Türkçe'yi yarım yarım konuşan Alman kızı" modasına cuk oturmuştu (böyle bir başka fıstık da Wilma tabii.)
 Meryem şimdi kafayı yemiş. Berlin'de hastaneye kaldırılmış.
 "Tükenmişlik sendromu", daha bu yaşında.
 Tedavisi var, tedavisi dinlenmek. Belki diziye dönecek, belki de dönmeyecek.
 Dönmezse, "dizicilik esnafı" para kaybedecek. Bölüm başına en az bir milyon dolar.
 Ünlü "Tudors" dizisinden esinlenen "Muhteşem Yüzyıl" dizisi yani "Turkish Tudors", esin kaynağından daha çok tuttu, daha da çok seyredildi bizde ve dünyada.
 Faydalı da oldu, bütün o saçma ve cahil tartışmalarına rağmen halkımız hiç bilmediği Kanuni Süleyman dönemini öğrendi, Hürrem'le ve İbrahim Paşa'yla tanıştı. Şimdi artık esaslı bir de "Kösem Sultan dizisi" yapma vaktidir. Daha önce denendi ama çok kötüydü. İyisini çekecek babayiğit bekleniyor (benim adayım elbette Çağan Irmak.)
 Lakin, bu çok izlenen ve çok para getiren dizinin temelinde, hemen her dizide olduğu gibi "kan, ter ve gözyaşı" yatıyordu...
 Çünkü, çalışma koşulları berbattı. Çekim saatleri düzensiz ve çok uzundu. Geceler gündüzlere karışıyor, dur durak bilmeden sürekli çekim yapılıyor, üstelik yaratılan milyonlarca dolarlık "artı-değere" karşılık dizinin yıldızları komik denebilecek paralar alıyorlardı, ama bu bile göze batıyordu...
 Meryem, televizyona ayda dört milyon dolar kazandırırken ayda seksen bin lira alırmış, o da brüt, yani vergiden önce. Memur emeklisi için büyük fakat bir yıldız için küçük bir adım!

ENGİN ARDIÇ'IN BUGÜNKÜ YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...