Gündem
19 Kas 2013 16:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:45

Kılıçdaroğlu: Ahmet Kaya yaşasaydı hapisteydi!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ahmet Kaya bugün hayatta olsaydı Gezi eylemcilerinin yanında olurdu ve şimdi hapisteydi" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , TBMM Grup Toplantısı'nda Başbakan Erdoğan'ın Ahmet Kaya'yla ilgili açıklamalarını 'istismar' olarak değerlendirdi ve Diyarbakır’da “Ahmet Kaya bugün yaşasaydı o da bugün yanımızda olurdu.” dedi. Ben söyleyeyim, Ahmet Kaya bugün hayatta olsaydı Gezi eylemcilerinin yanında olurdu ve şimdi hapisteydi" dedi.
Kılıçdaroğlu grup toplantısındaki konuşmasının önemli bir bölümünü Ahmet Kaya'ya ayırarak şunları söyledi:

DİRENEN BİRİSİYDİ

"Giderken pek çok kişi eleştirdi onu. O bir sanatçıydı, o bir devrimciydi. O hiçbir zalimin yanında olmadı. O zulme uğrayanların yanında oldu. 12 Eylül’den sonra işkence gören binlerce insanın sesi oldu, türküsü oldu. Haksızlığa hukuksuzluğa direndi. Direnen birisiydi Ahmet Kaya. Mücadelesinden asla vazgeçmedi. Onu saygın kılan da bu duruşudur. Onu sanatçı kılan da zaten bu duruşudur. Tek başına mağrurca yoluna devam etti. Ben devrimciyim dedi, halkın çıkarlarını savunurum ben dedi. O çok iyi biliyordu, iktidar yalakasından sanatçı çıkmaz. Bunu biliyordu.

“ERDOĞAN AHMET KAYA’YI DA İSTİSMAR ETTİ”
Diktatörlerin temel bir özelliği vardır. Her şeyi istismar ederler. Dini istismar ederler, etnik kimliği, sanatçılığı istismar eder. Bunların temel görevlerinden birisi de budur. Erdoğan Ahmet Kaya’yı da istismar etti. Diyarbakır’da “Ahmet Kaya bugün yaşasaydı o da bugün yanımızda olurdu.” dedi. Ben söyleyeyim, Ahmet Kaya bugün hayatta olsaydı Gezi eylemcilerinin yanında olurdu ve şimdi hapisteydi. Gezi eylemlerinde 7 bin 478 yurttaşımız yaralandı. 91 kişi kafa travmasına uğradı. Binlerce genç insan işkence gördü. Gencecik çocuklarımızdan onu aşkın gözünü yitiren çocuklarımız var. Bir kişinin dalağı alındı. Hayatının baharında 7 gencimiz öldü, öldürüldü.

“AHMET KAYA, ETHEM SARISÜLÜK İÇİN, ALİ İSMAİL KORKMAZ İÇİN TÜRKÜLER YAZARDI”
Ahmet gibi bir duyarlı sanatçı böyle bir olay karşısında Recep Tayyip Erdoğan ’a övgüler düzebilir miydi? Ahmet Kaya yaşasaydı aramızda olurdu diyor. Bırak sen Ahmet Kaya’yı istismar etmeyi. Ahmet Kaya Gezi eylemcilerinin yanında olurdu, sen de onun karşısında olurdun. Ahmet Kaya, Ethem Sarısülük için, Ali İsmail Korkmaz için türküler yazardı. Ağıtlar yazardı. O bu toprakların insanıydı. Mazlumun yanındaydı. Zalimin karşısındaydı. Sen Ahmet Kaya’yı tanımıyorsun. Onu bile bilmiyorsun. Çünkü sen içinden geldiği gibi konuşamıyorsun. Cama yazıyorlar oradan okuyorsun. Camdan adam olmaz.


“AHMET KAYA’NIN GÖSTERDİĞİ YÜREKLİLİĞİ GÖSTER”
34 yurttaşımız öldürüldü. Kanları bile kurumadı. Adam gibi muhalefet şerhi yazan biziz. Dışarda oturacaksın, Uludere’de öldürülen yurttaşlarımız var diyeceksin, talimatı veren Erdoğan ve sen ona övgüler düzeceksin. Nasıl olur böyle bir şey. Sen sanatçısın, sanatına sesine saygı duyarız. Ama sanatçı zalimin yanında yer alanın yanında değildir. Otur Ahmet Kaya’nın gösterdiği yürekliliği göster.