Gündem
13 Ara 2012 15:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:28

KİL TABLETLERDEN DANS GÖSTERİSİNE! MEZOPOTAMYA EFSANELERİ SAHNEYE TAŞINIYOR!

“Sun of Mesopotamia Dans Gösterisi” Dicle ile Fırat arasındaki toprakların 12 bin yıllık tarihinden süzülen efsaneleri Türkiye ve dünya sahnelerine taşımaya hazırlanıyor.

İnsanlık tarihini değiştiren, dünyanın ilk dini yapısının da yer aldığı 12 bin yıllık Göbeklitepe’den, Gılgamış’a, Şahmaran’dan Kadeş’e kadar Mezopotamya’ya ait masal, destan, öykü ve efsanelerden yola çıkan “Sun of Mesopotamia” projesi  kalabalık bir ekibin ürünü. 

Türkiye’nin belli başlı müzelerinde başlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Paris Louvre, Kahire, Berlin Pergamon, Vatikan ve British Museum gibi dünyanın belli başlı müzelerine kadar ulaşan, İstanbul Arkeoloji Müzesi ile tamamlanan binlerce yıllık tabletlerden süzülen geniş bir araştırmanın ürünü olan projenin yönetmeni, eser sahibi de olan Sezgin Aydın.

Sun of Mesopotamia’nın yapımcılığını Biamedya’dan Elçin Erkoç, sahne ve sanat yönetmenliğini Emre Çelik ve Serdar Sezer, kareografilerini, Emre Çelik, Serdar Sezer, Dinçkal Tunca, Olgun Kamil Tura ve  Hasan Yalnızoğlu gerçekleştirecek.  Projenin sahne tasarımını  Murat Efe, aksesuar tasarımını Celali Orakçı,görsel yönetmenliğini ise Metin Dağ yapıyor. Dünyaca ünlü Mezopotamya tarihçisi Prof.Dr. Francis Joannes (Fransa), Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Çelik, Öğr.Gör. Ahmet Turan Demirbağ,   Y.Doç.Dr. Selim Temo, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral ve Maurits Van Geel’in de aralarında bulunduğu akademisyen ve araştırmacılar ise projenin danışmanlığını üstleniyor.

Türkiye topraklarındaki kültür zenginliğini dünyaya taşıyacak olan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in “Sun of Mesopotamia Dans Topluluğu”na tahsis ettiği Fatih Belediyesi’ne ait 700 metrekarelik stüdyoda 2013’ün ilk aylarında start alacak.

SUN OF MESOPOTAMİA DANS GÖSTERİSİ GALERİSİ