Gündem
05 Nis 2023 21:02 Son Güncelleme: 05 Nis 2023 23:08

Kemal Kılıçdaroğlu canlı yayında açıkladı: "3 ay içinde Avrupa Birliği'ne vizesiz girilecek"

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği ile vize sorununu kaldıracaklarını söyleyerek "3 ay içinde vize sorununu gidereceğiz. Her vatandaş Avrupa Birliği'ne vizesiz girebilecek" dedi. Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'ye son görüşmeden daha önce teklif yapıldığını ancak uzlaşılamadığını da açıklayarak "Büyük bir ihtimalle seçime 4 adayla gidilecek." dedi.

14 Mayıs seçimlerine 39 gün kaldı. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'deki Olaylar ve Görüşler Özel canlı yayınında Serap Belet ve Kürşad Oğuz'un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Millet İttifakı olarak şu anda çalışıyoruz, çalışacağız. Türkiye açısından çok önemli bir seçim. İçine düştüğü durumdan kurtulması lazım. Kucaklaşan, ayrıştırmayan bir anlayışa ihtiyacımız var bunun için çalışıyoruz. 6 lider ortak mutabakat metnini hazırladık. 2 bine yakın madde başlığı hazırladık ve açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bu kadar kapsamlı hazırlanan bir rapor. İlk haftada, ayda ne yapacağız hepsi hazır. Hepsi burada var neler yapılacak.

"DEPREM BÖLGESİNDE İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ"

Deprem bölgesiyle ilgili kanun teklifi hazırladık. Biz iktidar olacağımızda deprem bölgesini bir bütünlük içinde ele alacağız. Bölgeyi önemli bir üretim üssü haline getireceğiz. İnsanlar buraya gelecek ve çalışacak, büyük bir istihdam sağlanacak.

"AVRUPA BİRLİĞİ İLE 3 AY İÇİNDE VİZE SORUNUNU KALDIRACAĞIZ"

Biz diğer partilere göre politika oluşturmuyoruz. Bu ülkeyi en geç 1 yıl içinde rahat nefes alır hale getireceğiz, 3 ay içinde vize sorununu gidereceğiz. Her vatandaş Avrupa Birliği'ne vizesiz girebilecek. Vizeyi kaldıracağız gerekli düzenlemelerin tamamını yapacağız.

İTTİFAKTAKİ LİSTE ÇALIŞMASI

Oran bazında bir çalışma yok, uygar insanlar gibi konuşuyoruz, tartışıyoruz. Oturup çalışacağız. Gerekçelerini ifade ediyoruz. Kurmaylarımız kendi aralarında konuşuyor sonra biz genel başkanlar konuşuyoruz. Parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız, cumhurbaşkanlığını da kazanacağız.

"MUHARREM İNCE'YE TEKLİF YAPTIK"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Muharrem İnce'ye görüşmenizde teklif yaptınız mı?" sorusuna "Orada değil ama teklif yapıldı. 14 Mayıs öncesi de sonrası da dahil olmak üzere. Bir teklif yapıldı ama üzerinde uzlaşılamadı. O gün buluştuğumuzda ise bir teklif olmadı. Bana göre biz üzerimize düşen görevi yaptık. Karşı tarafı suçlamam herkesin iradesine saygı duymam gerekiyor. Muharrem Bey bizim grup başkan vekilliğimizi yaptı haksız bir eleştiri yapmak istemem. Büyük bir ihtimalle 4 adayla gidilecek. Birinci turda bu iş biter. " yanıtını verdi.

"HESABINI YAPTIM, BÜTÜN EMEKLİLERİN HESABINA 15'ER BİN LİRA YATACAK"

Son olarak emekli ikramiyelerini asgari ücret seviyesine çıkarma ve Kurban Bayramı'nda 15 bin TL ödeme vaadiyle gündem olan Kılıçdaroğlu, canlı yayında bu konuya da değindi. Kılıçdaroğlu, "Emekliye 2 maaş verilsin dediğimde 'siz istismar ediyorsunuz' dediler. Sonra ne oldu? Emekliye 2 maaş ikramiye verdi mi, verdi. Ne kadar verdi, uzun süre artırmadı. En son 100 lira artırdı. Şimdi biraz daha artırdı. Emekliye asgari ücret kadar verilecek dedim 2015'te. Yine aynı şeyi söylüyorum. Hesabını kitabını kuruşu kuruşuna yaptım. Şimdi yatmayan asgari ücret farkıyla birlikte Kurban Bayramı'nda 15'er bin TL emeklilerin hesaplarına yatıracağız. Bunlar iktidar olmadan önce emeklinin aldığı aylık asgari ücretten fazlaydı. Şimdi açlık sınırının altında, emekliyi bu hale getirdiler. Ben o aylıklarının tamamını her bir emeklinin hesabına yatıracağım. Görecekler Bay Kemal sözünden dönmez." ifadelerini kullandı.