Gündem
30 Tem 2011 21:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:37

KEMAL BURKAY'IN 31 YILLIK SÜRGÜN HAYATI SON BULDU!

Türkiye'den 43 yaşında ayrılan Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Kemal Burkay, 31 yıl sonra vatan topraklarına dönüş yaptı.

Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, 31 yıldır sürgün yaşadığı İsveç’ten İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda babası Burkay’ı karşılamak için bekleyen Berivan Kaya, “Bugünleri hayal etmek çok zordu. Bu ülke 2 ayrı darbe yaşadı. Yüzbinlerce insan tutuklandı, cezaevine kondu, işkence gördü. Binlercesi yurtdışına çıktı. Türkiye’de demokratikleşme süreci çok darbe aldı. Kürt meselesiyle beraber daha zor zamanlar yaşadık. 17 bin faili meçhul oldu. Bu karanlık günlerden sonra böyle bir umut gündeme geliyor.” dedi.

Önceleri sadece hayatta kalma mücadelesi verdiklerini anlatan Kaya, “Umut son birkaç yılda oldu. Bir zamanlar Kürt olduğumuzu söyleyemiyorduk. Çok önemli bir noktaya geldik. Ortak bir sevinç bu. Sevincim ve mutluluğum ona dairdir. 30 yıllık sürgün bitti ülkesine dönüyor. Hem siyasi hem sanatçı kimliği var. Bugüne kadar iyi şeyler yaptı. Bundan sonra da sürece katkıda bulunacak. Ben özellikle Kürt sorununun çözümü konusunda ortak birlikte bir çalışmanın yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda ümitliyim.”

Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel ise havalimanında yaptığı açıklamada, şiddetle bir yere gidilemeyeceğini gördüklerini söyledi. Bozyel, “Türkiye demokrasi alanında dünden bugüne mesafe kat etti. Bunda Kemal Burkay’ın emeği var. 31 yıllık özlemden sonra dönüyor. Mücadeleye burada devam edecek. Kürt sorununun çözümünde Kemal Burkay’ın üslubuna uygun bir iklim oluştu.” ifadelerini kullandı.