Gündem
06 Ağu 2023 14:44 Son Güncelleme: 06 Ağu 2023 15:29

Kayıp ekonomist Korhan Berzeg'in bir sırrı ortaya çıktı

Yaklaşık 50 gündür kendisinden haber alınamayan Ekonomist Prof. Dr. Korhan Berzeg’in Rusya’dan sürülen meşhur bir Çerkes ailesinden olduğu sırrı ortaya çıktı. Dedelerinden Hacı Grandük Berzeg, Rus Çarlığı’na karşı savaşıp Osmanlı’ya sığınan bir komutan.

Dünya Bankası’nda eskiden çalışan ekonomist Korhan Berzeg’den 50 gündür haber alınamıyor. Balıkesir’in Gönen ilçesinin Armutlu mahallesindeki baba yadigârı kerpiç evden yürüyüşe çıkmıştı, o günden beri Berzeg kayıp.

ÇERKES BERZEGLER

Hürriyet’ten Musa Kesler'in haberine göre Berzeg Ailesi’nin tarihi bir kimliğinin olduğu sırrı ortaya çıktı. Tarihi kayıtlara göre Berzegler, Çerkeslerin Ubıh veya Vubıh denilen koluna mensup bir aile olarak karşımıza çıkıyor. Rus Çarlığı’na karşı 18. ve 19. yüzyıllarda Çerkeslerin bağımsızlık mücadelesinde bu aile ön planda. Hacı Grandük Berzeg de 1860’lardaki savaşta Çerkesleri yöneten liderleri. Savaşı kaybedince 1864’te sürgün edilmiş ve Osmanlı’ya sığınmış. Sultan Abdülaziz tarafından kendisine “paşa” unvanı verilmiş ve büyük saygı görmüş.

ŞANI BÜYÜK OSMAN PAŞA’NIN SİLAH ARKADAŞI

Osmanlı-Rus savaşında da kendisine bağlı Çerkes gönüllüleriyle Osmanlı saflarında Ruslara karşı savaşmış. Plevne’de Gazi Osman Paşa ile mücadele etmiş. Yerleşmek için İstanbul yerine Manyas’ı seçmiş. 1880’de vefat edince de oraya defnedilmiş. Geçtiğimiz yıl Hacı Berzeg için Manyas’ta bir anıtmezar da yapıldı.

ÇERKES DERNEKLERİ OLAYI TAKİP EDİYOR

Korhan Berzeg’i arama faaliyetlerini Çerkes kültür dernekleri de yakından takip ediyor. Kafkas Vakfı’nın başkanı Veysel Arıhan, “Berzegler, Çerkesler arasında bilenen büyük ve kıymetli bir aile. Osmanlı’dan günümüze farklı alanlarda çok değerli insanlar yetiştirdiler. Arama çalışmalarının bir an önce olumlu şekilde tamamlanmasını umuyorum. Yakından takip ediyoruz” diye konuştu. Hacı Grandük Berzeg’in torunlarından Perit Berzeg de “Korhan Berzeg bizim ailenin bir diğer kolundan. Korhan Amca ile daha önce birkaç kez görüşmüştük. İnşallah bulunur. Biz de merakla bekliyoruz “dedi. Avukat ve yazar Sefer Berzeg ise “Ailemiz geniş bir aile. Berzeg Ailesi’nin bir araya geldiği yemekler olurdu. Korhan Abi’yle orada görüşmüştük. Siyasi bir tutumu yoktu” diye konuştu.

BULANA 1 MİLYON ÖDÜL

Prof. Dr. Korhan Berzeg’in İngiliz eşi Angela Berzeg kocasını bulana 1 milyon ödül verileceğini açıkladı. Bu kararı da Berzeg Ailesi’nin aldığını belirtti.

ÜNLÜ BERZEGLER

Berzeg Ailesi’nin bir kolu da Samsun’da… Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ardından Havza’ya kadar Ermeni ve Rum çetelerine karşı güvenliğini sağlayan Canbulatoğlu Ekrem Berzeg de bu aileden. Liberal Düşünce Topluluğu’nun (LDT) kurucusu Kazım Berzeg de Ekrem Bey’in oğlu. Aileden yetişen birçok yazar ve sanatçı da var.