Gündem
04 Eyl 2018 17:05 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:50

Kasko da Zorunlu trafik sigortası kadar önemlidir!

Araç sahibi olunduğu zaman bir takım yükümlülüklerin altına girilir. Aracın vergisi zamanında ödenmeli, muayenesi aksatılmamalıdır

Aracı alır almaz zorunlu trafik sigortası yaptırmak gerekir. Bunu yapmadan araç trafiğe çıkartılamaz ve gecikme durumunda cezai yaptırım uygulanır.
 
Zorunlu Trafik Sigortası Kimi Korur?
Mecburi olan trafik sigortası elbette bir takım riskler karşısında teminatlar sunar. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda da elbette ödemeyi kim yaptıysa onun lehine teminatlar içerir. Peki bu teminatlar yeterli midir? Mağduriyeti ne kadar engeller?

Diyelim ki sürücü bir kazaya karıştı. Bir araca çarptı ve tamamen de haksız durumda olsun. Karşı tarafın hasarı kendisinde oluşan hasarla kıyaslanamayacak kadar küçük, kazayı yapan arabanın durumu da çok feci olsun, mesela diğer araca vurup sonra da bir ağacı devirsin. Zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılayacaktır. Ama maalesef sigorta yaptıranın hasarı ile ilgilenmeyecektir. Şu durumda karşı taraf korundu ama araç sahibi belki de arabasız kaldı. Çünkü kendi masraflarını karşılayacak bir teminatı maalesef yok.



Mecburen Yaptırılmalı, Peki Ama Nasıl?
Zorunlu trafik sigortası kaza durumunda hata payına göre ödeme yapar. Bir taraf %80 kusurlu ise karşı tarafın hasarının bu orana denk düşecek kadarını karşılar. %20 hatalı tarafın sigortası da diğer tarafın masrafının yüzde yirmisini öder. Görüldüğü üzere zorunlu trafik sigortası karşı tarafı yani üçüncü şahısları korumak amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.

Ancak yaptırmak mecburidir ve araç alır almaz bu araştırmaya girmek gereklidir. Zorunlu trafik sigortası fiyatları sabit değil, değişkendir. Araca ve sürücüye göre farklı fiyatlar hesaplanır. Sigorta şirketlerinin de fiyatları birbirinden farklıdır. Bunun için dikkatli araştırma ve seçim yapmak gerekir. Trafik sigortası sorgulama işlemi yapmak için sigorta şirketlerine ait çeşitli hesaplama araçları kullanılabilir. Trafik sigortası teklif metni üzerinde bir çok bilgi yer alır ve sigorta yaptıran bu şekilde kolaylıkla seçimini yapabilir. Teklif sigortası hesaplama ve incelemesi yapılarak karar verilebilir.
 
Bir Porshe'ye Arkadan Çarptım, Trafik Sigortam Hasarı Karşılar mı?
Bir Porsche'ye arkadan çarparsanız maddi anlamda bu sizin sonunuzu getirebilir. Zorunlu trafik sigortası limitlidir. Yani bir limiti vardır. O limiti aşan hasar durumlarında poliçeniz "Bu kalanı sizin probleminiz." der. Porsche'ye verdiğiniz hasarın kalanını siz ödemek zorunda kalırsınız. Bu noktada sadece trafik sigortasına güvenip, "En azından karşı tarafın masraflarını karşılar, bir şey olursa da ben kendi arabamı zaman içinde yavaş yavaş yaptırırım." demiş olmanızın ne kadar yanlış olduğunu anlarsınız.

Elbette kimse kaza yapmayı planlamaz ve istemez. Kazaya karışmaktan kaçınır. Ama bu riski de göz ardı edemez. Zira gerçekleşmesi halinde masraflar bütçeleri aşabilir. Zorunlu trafik sigortası, zaten adı üstünde zorunludur. Ama yeterli midir? Elbette hayır. Zira hatalı olma durumunda, hatası oranında kişi kendi masraflarını kendi karşılamak zorundadır. Ayrıca çalınma, park halinde çarpma, doğal afetten etkilenme gibi çeşitli hasar veren, masraf açan, zarara uğratan durumlarda zorunlu trafik sigortası hiç bir işe yaramaz. Olası risklere karşı önlem almanın en mantıklı yolu kasko yaptırmaktır. Kasko boşa harcanan bir para değildir. Trafikte huzurlu araç sürmeyi, geceleri rahat uyumayı sağlar. Risk gerçekleştiği an bütçenin dostudur.
 
Kasko Yaptırırken Kime Başvurmalı?
Yeni nesil kasko ürünleri ile Unico hem kasko, hem zorunlu trafik sigortası yaptırmak için son derece yeterli görünüyor. Kasko yaptırmadan önce kasko fiyatları hakkında bilgi almak, kasko sorgulama, kasko hesaplama işlemlerini gerçekleştirmek gerekir. Zira karşılaştırma yapmak ve şartları incelemek karar vermeyi kolaylaştırır. Unikasko dakikalar içinde bu işlemleri yapar ve kasko satın al seçeneği ile kolaylıkla poliçe satın alınabilir. Sonrasında ister mobil uygulama, ister müşteri temsilcisi ile konuşarak poliçeye kolaylıkla ulaşılır ve hatta poliçede değişiklikler yapılabilir, kasko durdurulup aktif hale getirilebilir.