Gündem
25 Mar 2024 09:31 Son Güncelleme: 27 Mar 2024 00:31

Kanal İstanbul ve Demirören plancısına İBB ödülü! İki ayda iki ihale!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bir taraftan ‘Kanal İstanbul’u bu şehirden uzak tuttuk’ derken, diğer taraftan da Kanal İstanbul ikinci etap bölgesini imara açan şehir plancısına iki ayda iki ihale verdi. Aynı kişi Demirören’in Ziraat Bankası’na geçen arazilerin de imara açılmasını sağlamıştı. O ihale belgelerine MedyaRadar ulaştı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergahı çevresine kurulacak ve bölgeyi imara açan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 2. Etap küçük ölçekli imar planını Odak Şehircilik Planlama şirketinin yetkili şehir plancısı Ogün Çezik hazırladı.

Çezik’in imzasının bulunduğu plan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Aynı kişi daha sonra tartışmaların odağından düşmeyen Kemer Country’deki üzerinde golf sahaları bulunan arazileri imara açan Göktürk Mahallesi Rezerv Yapı Alanına ilişkin büyük ölçekli imar planını da hazırladı. 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin de plan müellifi Ogün Çezik görünüyor. Çezik’in hazırladığı plan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 6 Nisan 2022’de onaylandı.

BU MU UZAK TUTMAK!

Kanal İstanbul’a her fırsatta karşı çıkan İBB Başkanı İmamoğlu 1 Şubat 2024’te “İstanbul'da ortaya koyduğumuz tavırla en başta Kanal İstanbul gibi bir baş belası işi, bu şehrin başından uzak tuttuk. Bugün eğer sayın Kurum'a ‘İstanbul'un gündeminde olmayan bir konu, bizim de gündemimizde olmaz’ dedirtebiliyorsak, bizim nerede durduğumuzu görürsünüz” açıklaması yaptı. İmamoğlu’nun bu açıklamasından 13 gün sonra İBB iştiraklerinden KİPTAŞ, Kanal İstanbul 2. Etap imar planlarını yaparak bölgenin imara açılmasını sağlayan şirkete 2 milyon 300 bin liralık iki ihale verdi.

HİZMET ALIMI USULÜNE GÖRE VERİLDİ

İBB iştiraklerinden KİPTAŞ, 14 Şubat 2024 tarihinde ‘İstanbul İli Beykoz İlçesi 208 Ada 27 Parsel ve Yakın Çevresine İlişkin Halihazır Harita Hazırlanması ve Mevcut Durum Tespitlerin Yapılması Hizmet Alım’ ihalesi yaptı. İhale 4734 / 3-g’ye göre hizmet alımı usulüne göre yapıldı. Yaklaşık maliyeti 1 milyon 316 bin lira olan haleye dört firma davet edildi. Davet edilenlerden biri de tartışmalı Kanal İstanbul ikinci etap planlarıyla Demirören’in Göktürk’teki arazilerini imara açılmasını sağlayan planları yapan Odak Şehircilik Planlama şirketi oldu. Dört şirketin teklif verdiği ihale 1 milyon 225 bin liralık teklifiyle Ogün Çezik’in şirketine verildi.

BİR İHALE DAHA VERİLMİŞ!

Şirketin İBB’de aldığı ihale bununla da sınırlı kalmamış. 26 Aralık 2023 tarihinde ‘Süleymaniye Kentsel Yenileme Alanı Mevcut Durumunun Değerlendirilmesine Yönelik Saha Tespit, Arazi Ölçümü, 3 Boyutlu Görsel Data Oluşturulması, Arazi Kullanım Tespiti, Veri Toplama, Analiz, Sentez ve Raporlama Çalışmalarına İlişkin Hizmet Alım İşi’ başlığıyla yapılan ihale de Odak Şehircilik Planlama şirketine verildi. KİPTAŞ ile Ogün Çezik’in firması arasında imzalanan bu ihale bedeli ise 1 milyon 70 bin lira oldu.

REFERANSI KİPTAŞ!

Kamuoyu Ogün Çezik’i Kanal İstanbul ve Demirören’in Göktürk arazileriyle ilgili hazırladığı imar planlarıyla tanıdı. Çezik, yeterlilik belgesinin olmamasına karşın bu planları yapması günlerce konuşulsa da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekli yeterlilik belgesine sahip olmamasına karşın Çezik’in imzası bulunan söz konusu iki planı da onaylayarak askıya çıkarmıştı. Bölge sakinleri planın durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde Çezik’in plan müellifliğine de değinilerek yönetmelikten örnekler verildi ve dilekçede “Söz konusu Yönetmelik hükmü gereğince İstanbul gibi ülkenin en büyük alan ve nüfus kriterine sahip bir kentte onaylanacak olan 1/5000 ölçekli nazım imar planının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının (A) grubu mesleki yeterlilik belgesine sahip müellif tarafından yapılmış olması zorunludur” denildi. Şirketin web sayfasında ‘Referanslar’ bölümünde ise KİPTAŞ, Büyükçekmece Belediyesi ve Esenler Belediyesi gözüküyor.