Ekonomi
13 Eyl 2023 07:25 Son Güncelleme: 13 Eyl 2023 07:26

Kahve sektöründen, vergi muafiyeti kararına tepki! Yerli üreticiyi zor durumda bırakacak…

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalan ticaret anlaşması kapsamında birçok ürüne vergi muafiyeti sağlanacak. Kahvenin de yer aldığı bu muafiyete yerli üretici tepkili…

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli ürünlere uygulanacak ek mali yükümlülük ile bu ülke menşeli yumurta, sebzeler, soya ve palm yağı, kakao, makarna, bisküvi ve kahve gibi bazı tarım ürünleri ile alçak ve yüksek yoğunluk polietilen içeren sanayi ürünlerinin ithalatına tanımlanan tarife kontenjanlarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Anlaşma kapsamında, BAE menşeli kavrulmuş kahve çekirdeği, Türkiye’ye sıfır vergi ile ithal edilebilecek. Bu durum, Türkiye’deki kahve kavurma sektörünün büyük bir bölümünü oluşturan yerli üreticileri zor durumda bırakacak.

BAE’DEN İTHAL EDİLECEK ÜRÜNLERE VERGİ MUAFİYETİ

BAE'den ithal edilecek ürünlere getirilen vergi muafiyeti sonrasında, Türkiye'de her sene yüzde 20-yüzde 25 oranında büyüme rakamına sahip olan ve bu sayede ciddi bir istihdam kapısı olan kahve sektörünün temsilcilerinden, Türkiye'de ve dünyada 25'ten fazla şubesi bulunan bir zincir markanın yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda da bir kahve üreticisi olan iş insanı Özgür Düzgün, kahve sektörünün ciddi bir bilinmeze doğru sürüklendiğini belirtti.

Kararın Resmi Gazete'de yayınlanması sonrası açıklamalarda bulunan Özgür Düzgün, şunları söyledi:

‘İTİRAZ EDİYORUZ’

"Kahve sektörü, ülkemizde her yıl yüzde 20-yüzde 25 oranında bir büyüme gerçekleştiriyor; ancak bu büyüme artık tehlike altında. 31 Ağustos’ta açıklanan, ülkemiz ile BAE arasındaki kapsamlı ticaret anlaşması nedeniyle daha önce Türkiye’ye yüzde 17 oranında gümrük vergisi ile giren kavrulmuş kahve çekirdeği, BAE menşeli olarak sıfır vergi ile ithal edilebilecek. Türkiye’de kahve kavuran 50’ye yakın yerli şirket, kahve çekirdeğini yüzde 8 vergi ile ithal ediyor ve burada kavurma gibi işlemlerden geçirerek nihai ürün olarak piyasaya sunuyor. Yerli üreticiler olarak bizler hem verginin sıfırlanmasına hem de ‘menşei kazandırma’ işleminin basitleştirilmesine itiraz ediyoruz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, yerli kavurucu firmaların yüzde 8 vergi ödemektense Türkiye'deki yatırımlarına son vererek BAE’den tedarike yönelmesi ve bunun da ithalatı körüklemesi.

‘İŞSİZLER ORDUSU ÇOĞALACAK’

Bu durumda ise zaten yüksek olan dış ticaret açığımız daha da artacak ve ülke ekonomisinin eksiye doğru yönelimi hızlanacaktır. Bununla birlikte yine yurt dışına üretim tesislerini kaydıran firmalar nedeni ile istihdam da olumsuz etkilenecektir. Kahve üretim tesisleri yurt dışına kayacak, işsizler ordusu çoğalacak.

Ayrıca önü arkası düşünülmeden hayata geçirilen bu uygulama ile ülkemizde nitelikli kahve kavurma işlemi yapan ve nihai tüketicinin kaliteli kahve içmesini sağlayan firmaların yaşayacağı olumsuzluklar kahve severleri ve kahve tüketicisini de olumsuz etkileyecektir. Vatandaş için tehlike şu; firmalar yüksek maliyetlerle boğuşmak yerine BAE’den daha düşük maliyetli ve niteliksiz ürün getirmeye başlar ise Türkiye'deki tüketicinin kahve alışkanlıkları ve damak tadı da onarılamaz bir biçimde bozulacaktır.

‘İFLASA SÜRÜKLEYECEK’

BAE menşeli binlerce ürün için sunulan vergi kıyağı, Türkiye’deki yerli üreticiyi iflasa sürükleyecek. Atasözü haline gelen, dostluğun ve sadakatin simgesi olan meşhur özdeyişi ufak bir değişiklikle revize etmenin tam da zamanı olduğunu düşünüyorum. Nitelikli kahvenin 40 yıl hatırı vardır."