Gündem
06 Kas 2012 10:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

KAĞIT MEDYAYI DEKLARASYON DA KURTARAMADI,TİRAJLAR DİP YAPTI!

İnternet sitelerini ve televizyonları hırsızlık ile suçlayan ortak deklarasyona rağmen tirajlar son bir ayda dibe vurdu

20 gazete bundan 1 ay önce ortak bir deklarasyon yayınlayıp internet siteleri ile televizyon kanallarını gazetelerin içeriğini çalmakla suçlamışlardı.

Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Hurriyet Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Today’s Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak ve Zaman gazeteleri yayınladıkları deklarasyon ile "Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir" demişlerdi.

Gazetelerin tirajlarının, televizyon ve internet siteleri gazete haberlerini yayınladığı için düştüğünü ileri süren deklarasyon, aynı sebepten ötürü gazetelerin kendi internet sitelerinin de zarar gördüğünü iddia etmişlerdi.

İNTERNET SİTELERİ GAZETELERDEN HABER ALMIYOR AMA...

20 gazetenin bir araya gelerek imzaladığı ve haber sitelerini hırsızlıkla suçladığı o deklarasyonun tam 1 ay geçti.

Kurumsallaşmış pek çoj internet sitesi bu deklarasyona tepki göstererek gazetelerin haberlerini, köşe yazarlarını yayınlamaya son verdi. Televizyon kanallarındaki gazete manşetlerini okuyan programlar yayından kalktı.  Peki gazeteler arzu ettikleri tirajlara ulaşabildi mi?

GAZETELER İÇİN SONUÇ HEZİMET...

Kapalı kapılar ardından birbirlerine "İnternet siteleri haberlerimizi çalıyor. O yüzden de tirajlarımız düşüyor" diyen gazete yöneticileri son bir ayın tiraj rakamlarını görünce çok şaşıracak.

Gazetelerin haberleri televizyon ekranlarında okunmazsa, internet sitelerinde yayınlanmazsa tiraj kazanacaklarını sanan gazeteler için sonuç kelimenin tam anlamıyla hezimet oldu.

Bildirinin yayınlandığı gün haftalık ortalama satışları toplan 4.636.974 olan tüm gazetelerin tirajı, geçen bir ayda 200 bin’den fazla düştü.  Üstelik bu ay piyasaya yeni bir gazete de çıkmış olmasına rağmen.
 
İşte gazetelerin deklarasyonu yayınladıkları Ekim ayındaki toplam tirajları...



ETKİLENMEYEN GAZETE YOK GİBİ
 
Gazete tirajlarındaki toplam düşüşten etkilenmeyen gazete yok gibi.
 
Örneğin Zaman gazetesi deklarasyonun yayınlandığı 1 Ekim haftasında 862.550 tiraja sahipken bugün tirajı yaklaşık 20 bin gerileyerek 845.428’e düşmüş.
 
Bayi satışı en çok olan Posta gazetesinin 1 Ekim haftasındaki tirajı 439.306 iken bu hafta ortalama 20 bin kayıpla 427.350 olarak tespit edilmiş.
 
Deklarasyonun başını çeken Hürriyet ise 402. 761 olan tirajını dalgalanmalara karşı korumayı başarmış ve bu hafta ortalama 402.715 satmış. 
 
Sabah’ın deklarasyon öncesi ortalama 317.444 olan tirajı küçük bir düşüşle 311.314’de kalmış.