Dünya
10 Eki 2020 16:58 Son Güncelleme: 10 Eki 2020 17:01

Kaddafi'nin kayıp parası Türk çiftte çıktı

Muammer Kaddafi'ye ait 160 milyon euro değerindeki kaybolan servetinin izi, Fransa'da yaşayan bir Türk çiftte bulundu.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'ye ait 160 milyon euro değerindeki kaybolan servetinin izi, Fransa'da yaşayan bir Türk çiftte bulundu. Söz konusu servetin parçası olan on binlerce euro yıpranmış banknotu kullanan çift hakkında soruşturma başlatıldı.

Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) polis kaynaklarından aktardığı habere göre servetin geri kalan önemli bir kısmının Türkiye'de olduğu düşünülüyor.

Kayıp servetin hikayesi 2010 yılında Libya hükümetinin Alman Merkez Bankası'ndan bilinmeyen bir sebeple aldığı 160 milyon euro ile başlıyor. 100 ve 200 euro banknotlardan oluşan servet, Bingazi'deki bir bankada tutuluyor. Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından başlayan iç savaşta 2017 yılında, Libya Ulusal Ordusu paraya el koydu.

"TESPİT EDİLEN PARALARIN YÜZDE 90'ININ KAYNAĞI TÜRKLER"

Euronews Türkçe’nin aktardıklarına göre, soruşturmayı takip eden kaynaklara göre servetin yarısı iyi muhafaza edilmiş ve kullanılabilir durumda. Ancak diğer yarısı uzun bir süre su altında kaldığı için zarar görmüş ve solmuş bir halde.

Libya Ulusal Ordusu'nun iyi muhafaza edilmiş 80 milyon euroluk kısmı silah ve teçhizat alımında kullandığı düşünülüyor. Geri kalan 80 milyon ise daha sonra deterjanla yıkandığı için kullanılamaz hale geliyor.

Bu banknotlar ilk defa 2018 yılının yazında Avrupa'da gün yüzüne çıkıyor. Fransız polisine göre tespit edilen paraların yüzde 90'ının kaynağı Türklere dayanıyor. İlk defa bu banknotları değiştirmek için bankaya giden Arap işçiler, söz konusu paraları kaçak olarak çalıştıkları Türk iş verenlerden aldıklarını ileri sürdü.

PARALAR TAKİP EDİLİYOR

Servete ait çok sayıda paranın dolaşımda olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler nezdinde konu hakkında soruşturma sürerken, Avrupa Merkez Bankası da seri numaraları bilinen yıpranmış paraların alınmaması için bankalara uyarıda bulunuyor.

Fransız sahte para ile mücadele birimi, Fransa'nın Limoges kentinde söz konusu parayı kullanan Türk çiftini ise sorguya çekerek, haklarında inceleme başlattı. Çift, yıpranmış banknotları Türkiye'de gerçek değerinin yüzde 50 ila 75'ine satın aldıklarını, bunları daha sonra yaptıkları işlerde kullanarak kullanıma soktuklarını söyledi.

Çiftin, toplamda 40 bin euro değerinde banknotu kullanıma soktuğu düşünülüyor. Soruşturmayı yürüten görevliler, banknotların her yerde çıkmaya devam edeceği uyarısında bulunarak Türkiye'de milyonlarca euronun kaldığını düşünüyor.

Diğer yandan, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı seçim yardımı aldığı iddia edilen eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin davası sürüyor. Sarkozy'nin ekim ayında hakim karşısına çıkması bekleniyor.