Gündem
27 Şub 2023 11:43 Son Güncelleme: 27 Şub 2023 11:43

İsveç ve Finlandiya ile yeni toplantı tarihi belli oldu! Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu duyurdu…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda taahhütleri olduğunu belirterek "Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil" dedi. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile bir sonraki toplantının 9 Mart'ta yapılacağını duyurdu.

Ankara’da Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Üçlü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek. İki toplantı oldu, üçüncü toplantıyı Kuran yakma eyleminden sonra erteledik. Üçüncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlenecek. İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler."

"Terörle ilgili endişelerimizin iki aday ülke (İsveç, Finlandiya) tarafından karşılanması gerektiğini söylüyoruz. Diğer müttefiklerimizin de katkıları ile Madrid'de üçlü bir mutabakat muhtırası imzaladık. O günden bu yana özellikle bu üçlü muhtıranın uygulanması konusunda maalesef İsveç tarafından tatmin edici adımlar gelmedi."

İsveç ve Finlandiya, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak üzere başvuruda bulunmuş, ancak İsveç Türkiye'den beklenmeyen itirazlar ile karşı karşıya kalmıştı.

İki ülkenin NATO'ya üye olabilmesi için Ankara'nın onayı gerekiyor. Ankara ise İsveç'in PKK, YPG ve 2016 darbe girişiminin sorumlularına karşı net bir tavır ortaya koymasını istiyor.

Ülkeler arasında yapılan görüşmeler, Türkiye'nin sert tepki verdiği İsveç'teki küçük çaplı gösterilerin ardından ocakta durduruldu.