Gündem
02 Kas 2014 18:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

İstanbul Modern’de ‘Biz de varız’

Türkiye sinemasının yeni filmleri, İstanbul Modern’deki bir seçkiyle seyirci karışısına çıkmaya hazırlanıyor. “Biz de Varız” seçkisinde, birçok ödüllü film var.

İstanbul Modern Sinema, 6- 16 Kasım arasında “Biz de Varız!” başlıklı, Türkiye sinemasından yeni filmler programının bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyor. Program, son iki yıldır adından söz ettiren, Türkiye’de veya yurtdışında merak uyandırmış, festivallerden ödüllerle dönmüş ama vizyonda yeterince yer bulamamış 13 filmden oluşuyor. Bu filmler son 20 yıldır gelişmekte olan Türkiye sinemasına yeni karakterler, yeni kimlik temsilleri, yeni toplumsal yaklaşımlar katarak toplumda “öteki” olana yer ayırıyor ve çok sesli bir seçki sunuyor.

ÖDÜLLÜ FİLMLER

Bu yılki “Biz de Varız!” başlıklı programda yer alan filmler arasında Tayfun Pirselimoğlu’nun kimlik üzerine odaklanan, Roma Film Festivali’nde En İyi Senaryo, İstanbul Film Festivali’nden de En İyi Film Ödülü’nü alan Ben O Değilim ve Derviş Zaim’in insan ve doğa konusunu ele alan üçlemesinin ikinci filmi Balık da var. Programda ayrıca genç yönetmenlerin ilk film deneyimleri de yer alıyor; Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın Antalya Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Mavi Dalga, Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş’un 20. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ve SİYAD En İyi Film ödüllerine layık görülen Gözümün Nuru filmleri dikkat çeken ilk filmlerden.

Öte yandan programda Ramin Matin’in 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazanan Kusursuzlar, Kazım Öz’ün toplumun bazı temel sorunlarının sorguladığı, mevsimlik işçi ve çocuk işçilerin sorunlarına da değindiği Bir Varmış Bir Yokmuş, Ozan Adam’ın insan ve hafıza ilişkisini kurcalayan, gerçeküstü bir sinema örneği Körler- Jaluziler İçin, Görkem Şarkan’ın bu yılki İstanbul Film Festivali’nde Seyfi Teoman En İyi İlk Film ödülünü kazanan Nergis Hanım, Bora Tekay’ın filmin yönetmeni ve senaristinin oynadığı, film içinde film Böcek bulunuyor.

ÖZGÜN YAPIMLAR...

Programda ayrıca Koray Kaya’nın müzik ve insan arasındaki karşılıklı etkileşim konu edinen Anarşik Armoni, Güliz Sağlam’ın yönetmen Ahmet Uluçay’ın hayatına dair bir belgesel olan Tepecik Hayal Okulu, Vuslat Saraçoğlu’nun yıllardır sadık dinleyici kitlesini oluşturan Müslüm Gürses hayranlarını konu alan Müslüm Baba’nın Evlatları ve Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun ilham kaynakları İsveçli ünlü yönetmen Ingmar Bergman belgeseli Bergmanya’ya Yolculuk filmleri de gösterime sunulacak.