Gündem
05 Eki 2023 12:47 Son Güncelleme: 05 Eki 2023 13:08

İstanbul Boğazı üzerinde ‘demiryolu projesi’ hamlesi! BAE ve Türkiye görüşmelere başladı…

Türkiye'nin G20'de açıklanan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'na dahil edilmemesinin ardından Avrupa-Asya ticaret yolları yarışında yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Türkiye, Kuşak ve Yol Projesi'nin bir parçası olmak için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bir demiryolu projesi üzerinde çalışıyor.

Abu Dabi Varlık Fonu (ADQ) ve Türkiye'nin, Avrupa'yı Orta Doğu ve Asya'ya bağlaması planlanan ticaret koridorunun bir parçası olarak İstanbul Boğazı üzerinde bir demiryolu inşa etmek için görüşmeler yürüttüğü iddia edildi.

Projenin, Türkiye ile Abu Dabi'nin başkenti olduğu BAE arasındaki bir dizi potansiyel anlaşmaya eklendiği belirtildi.

Bloomberg'in "konuyla ilgili bilgi sahibi Türk yetkililere" dayandırdığı haberine göre; demiryolu, 3 milyar dolara inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ADQ konuyla ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.

HEDEF, KUŞAK VE YOL PROJESİ'NİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLMAK

Türkiye, tarihi İpek Yolu’nu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen ve Çin’in önderliğini yaptığı "Kuşak ve Yol Projesi" önemli bir parçası olmak için yarışıyor.

Türkiye'nin Körfez ülkelerini demiryolu ve karayolu ağına bağlamayı hedeflediğini söyleyen ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Abu Dabi ile yapımı görüşülen demiryolunu gelecekte bu hedefi destekleyecek başka altyapı projelerinin izleyebileceğini de sözlerine ekledi.

BAE hükümeti Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Türkiye ile ikili ticaretin 2030 yılına kadar iki katına çıkarak 40 milyar dolara ulaşmasını umduklarını ve yatırım için "kilit sektörler" arasında enerji, lojistik, turizm ve tarımın yer aldığını belirtti.