Gündem
09 Haz 2010 10:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

İSRAİL'İN OPERASYONU ANA HABERLERİ DE VURDU! HANGİ HABER NE KADAR YAYINLANDI?

Türkiye'nin ilk medya takip şirketi olan Interpress, 01-07 Haziran arasında televizyondaki ana haberlerde yayınlanan konu ve sürelerini mercek altına aldı.

Kanallarda bir hafta boyunca yayınlanan ‘Ana Haber’ programları içinde en çok siyaset, dünya ve asayiş haberleri gündeme damgasını vurdu. 

Siyaset, İsrail’in düzenlediği gemi operasyonuna kilitlendi

Interpress’in ulusal yayın yapan on kanaldaki haftalık 70 saati bulan ana haber programlarını incelediği araştırma sonuçlarına göre; yayınlanan haberler içinde en çok ve en uzun süreyle siyasi konular ilk sırada kendine yer buldu. Siyasi gündemin birinci maddesini, İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere yaptığı saldırının yankılarını aktaran haberler, hükümetin yetkili ağızlarının konuyla ilgili verdiği demeçler, sivil halkın yaptığı protesto eylemleri oluşturdu. Bu konu hakkında kanalların ana haberlerinde toplam 19 saat 55 dakika süreyle haber yayınlandı. Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın spor ile internet basınıyla bir araya gelerek demokratik açılım üzerine yaptığı toplantılar ve Bursa gezisi haberleri, 1 saat 35 dakikayla ikinci sırada yer alırken, CHP’nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk parti meclisi toplantısı ile Trakya gezisi 1 saat 4 dakikayla üçüncü haber konusu oldu. Siyaset gündemi içinde ayrıca, Mesut Barzani’nin Türkiye ziyareti ile Anayasa Mahkemesi’nin yeni anayasa değişik taslağı üzerindeki çalışmaları da toplamda 1 saati aşan süreyle geniş bir yer tuttu. AKP – CHP genel Başkanları Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun, İsrail’in düzenlediği operasyon üzerinden karşılıklı eleştirileri de, siyasi gündemde 53 dakikayı aşan süreyle yer alan bir diğer haber başlığıydı.

Dünya’dan haberlerin ilk maddesini de İsrail’in yaptığı eylem oluşturdu

Ulusal kanallardaki ana haber kuşağı içinde yayınlanan dünyadan haberler içinde ilk sırayı toplam 6 saat 41 dakika süreyle İsrail’in operasyonu yer aldı. Meksika Körfezi’nde meydana gelen petrol kazası, dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen fırtına, hortum ve sel baskınları haberleri ile Greenpeace’in yaptığı eylemler 51 dakikayı aşan süreyle dünyadan haberlerde yer aldı. 

Asayiş  haberleri içinde Terör ve Ergenekon davası  ön plana çıktı

Ulusal kanalların ana haberlerini inceleyen Interpress’in yaptığı analiz sonuçlarına göre, asayiş haberleri toplamda 6 saat 50 dakika süreyle yayınlanırken, PKK saldırıları, şehit cenaze ve tepki eylemlerini içeren terör haberleri, 4 saat 12 dakika ile kendine ilk sırada yer buldu. Ergenekon Davası üzerine çıkan haberler 49 dakikayla ikinci sırayı, İskenderun’da Katolik kilisesi piskoposunun öldürülmesi başta olmak üzere cinayet haberleri 46 dakika ile üçüncü sırada yer aldı.

Kaza ve magazin haberleri de kanalların dikkatini çekiyor

Interpress’in yaptığı haftalık ana haberler analiz sonuçlarında, kaza haberleri 1 saat 33 dakika ile geniş yer bulurken, en çok trafik kazaları haberleri yayınlanıyor. Kanalların ana haberleri içinde ayrı bir yer tutan magazin haberleri ise, 33 dakikayı aşan süreyle ekrana gelirken, yabancı şarkıcı Rihanna ve Ajda Pekkan’ın İstanbul’da verdiği konserler bu alanda ilk sırada yer aldı.

Sağlıkta kanser ve salgın hastalıkları  haberleri ön planda

Yapılan haftalık analiz sonuçlarına göre, 17 dakikayı aşan süresiyle yayınlanan sağlık haberleri, kanalların dikkatini çeken bir değer konu başlığını  teşkil ediyor. Bu dalda ise kanser ve salgın hastalık haberleri ön planda kendisine yer buluyor.