Gündem
06 Ağu 2010 11:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:31

İSRAİL TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLEMEK İÇİN HANGİ FORMÜLÜ BULDU?

Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, çatışmanın eşiğinden dönen Türkiye-İsrail ilişkilerindeki flaş gelişmeleri ve İsrail'in Türkiye'den özür dilemek için bulduğu formülü yazdı.

İsrail’le ticaret patladı! İnsani özür de yolda

İsrail ile ilişkiler konusunda son birkaç gün içinde yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim şu; Tel Aviv yönetimi son yaşanan krizlerin aşılması ve Ankara ile ilişkilerin düzeltilebilmesi için adım atmaya hazırlanıyor. Bunların ilki Türkiye’den Gazze’ye yardım için gönderilen gemilerin dün serbest bırakılması oldu.

İsrail ikinci adımı özür dileyerek atmak istiyor. Ancak bu özrün “devletten devlete” olmayacağı anlaşılıyor. İsrail hükümetinin Türk halkından ve ölenlerin yakınlarından “insani perspektifte özür dileme ihtimali” daha kuvvetli. Tazminat konusundaki durum ise şöyle; İsrail, uluslararası kurulun ya da kendi araştırma komisyonunun kararına göre tazminat ödemeyi kabul edecek gibi görünüyor. Ancak bunun için yakınları ölen ya da yaralananların İsrail mahkemelerinde İsrail Ordusu aleyhine dava açması gerekiyor. Geçmişte bazı Filistinliler yaşadıkları mağduriyetlerden ötürü İsrail mahkemelerine dava açmış ve kazanmışlardı.

İsrail ile gelinen duruma dair ilginç bir iki not daha aktarayım. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmasından sonra İsraillileri taşıyan Onur Havayolları uçağı Tel Aviv Antalya arasındaki ilk uçuşunu koltukları tamamen dolu olarak birkaç gün önce gerçekleştirdi.

Bu arada İsrail ile Türkiye arasındaki son ticaret verilerine ulaştım. Gazze krizi ve Mavi Marmara baskınına rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret Haziran ayında yüzde 20, Temmuz ayında ise yüzde 39 oranında artmış.

İniş çıkışlara ve karşılıklı olarak dile getirilen ağır kuşkulara rağmen Türkiye ile İsrail’in birbirinden kopması zor görünüyor.