Dünya
12 Ara 2023 13:20 Son Güncelleme: 12 Ara 2023 13:22

İsrail Savunma Bakanı’ndan Gazze mesajı! Hizbullah’a şart, ateşkese ret: ‘Zaman alacak…’

Gazze'de insani kriz derinleşirken, İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan peş peşe açıklamalar geldi. İsrail operasyonun mevcut aşamasının "zaman alacağını" belirten Gallant, kuzeyde Lübnan sınırında yaşanan gerilime ilişkin de açıklama yaparak, Hizbullah’a olası bir anlaşma için yeşil ışık yaktı ve Tel Aviv’in şartını açıkladı…

Uluslararası toplumdan Gazze’de ateşkese yönelik çağrılar yükselirken, İsrail bu çağrıları reddetmeye devam ediyor.

ABD basınına konuşan üst düzey Amerikan yetkililer, İsrail'in, Gazze'nin güneyinde yoğunlaştırdığı kara saldırılarının, "muhtemelen ocak ayında" Hamas üyeleri ve liderlerine yönelik "daha dar bir kapsamda ve daha düşük yoğunlukta" sürebileceğine işaret etmişti.

İsrail Savunma Bakanı Gallant ise net bir süre vermekten kaçınarak, operasyonun mevcut aşamasının “zaman alacağını” söyledi.

Gallant, çatışmaların mevcut aşamasının haftalarca, askeri faaliyetlerin ise aylarca sürebileceğini belirtti ve ekledi: “Kendimizi savunacağız. İsrail’in geleceği için mücadele ediyorum”

Çatışmaların bir sonraki aşamasının ise 'direniş noktalarına’ karşı yürütülecek düşük yoğunlukta saldırılardan oluşacağını kaydetti.

HİZBULLAH'A ŞART

Dün ise Gallant, ülkesinin Gazze Şeridi'nde kalıcı olarak kalmaya niyeti olmadığını belirtmiş, savaş sonrası yönetim için alternatifleri görüşmeye açık olduklarını vurgulayarak bunun Hamas ya da İsrail olmayacağını söylemişti.

Lübnan sınırındaki gelişmelere ilişkin soruyu da yanıtlayan bakan, İsrail’in tampon bölge şartını vurguladı. İsrail-Lübnan sınırı boyunca güvenli bölge ve uygun garantilerin verilmesi şartını sunarak, Hizbullah ile anlaşmaya varma ihtimali olduğunu söyledi.

ETİKETLER
#israil #gazze