Dünya
14 Eki 2023 22:55 Son Güncelleme: 14 Eki 2023 22:59

İsrail ordusu duyurdu: ‘Kapsamlı saldırıya hazırlanıyoruz... Biz söyleyene kadar geri dönmeyin’

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan 'koordineli' saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, lojistik müdürlüğünün birliklere kara harekatı için ihtiyaç duyacakları tüm teçhizatı sağlamak için çalıştığı, yüz binlerce yedek askerin taslağının tamamlanmasında sona gelindiği belirtildi.

Son günlerde muharebe için gerekli araçların toplanma alanlarına nakledildiği kaydedilen açıklamada, Gazze'deki Filistinli gruplara karşı havadan, denizden ve karadan "koordineli" saldırılar dahil olmak üzere "geniş kapsamlı" operasyon için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu son günlerde Gazze sınırına yakın bölgelerde çok sayıda tank, obüs ve zırhlı araçlarla yığınak yapıyor.

300 BİN İSRAİL ASKERİ GAZZE SINIRINDA

İsrail Gazze hattında gergin bir bekleyiş var. İsrail'in sınıra 300 bin asker yığdığı Gazze'de kara harekatının başlaması beklenirken; İsrail basını, ABD’nin kara harekatının ertelenmesini istediğini yazdı.

İsrail’in sivillerin Gazze’yi boşaltması için verdiği süre doldu. Binlerce Filistinlii  Gazze Şeridi'nin kuzeyinden İsrail'in beklenen kara saldırısı yolundan kaçarken, İsrail bölgeyi daha fazla hava saldırısıyla vurdu ve insanların kaçmasına izin vermek için iki yolu açık tutacağını söyledi.

İsrail, bir hafta önce İsrail kentlerini basarak sivilleri öldüren ve çok sayıda rehineyi alıp kaçan Hamas'a misilleme olarak, Gazze'yi kontrol eden grubunu yok etmeye kararlı olduğunu açıkladı. İsrail tarihinde sivillere yönelik en büyük saldırıda yaklaşık bin 300 kişi öldürüldü.

İsrail güçleri o zamandan bu yana 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ni tam bir kuşatma altına aldı ve eşi benzeri görülmemiş hava saldırılarıyla bombaladı. Gazze yetkilileri, dörtte biri çocuk olmak üzere 2,200'den fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

ORDU SÖZCÜSÜ: OPERASYONLARIN SONRAKİ KISMINA HAZIRLANIYORUZ

Bununla birlikte İsrail, Gazze Şeridi'nin en büyük yerleşim birimi Gazze Şehri'ni de kapsayan kuzey yarısındaki tüm nüfusa güneye gitmeleri için bu sabaha kadar süre vermişti. Ancak ardından bu süre bugün 16.00'ya kadar uzatılmıştı.

İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, kara birliklerinin Gazze Şeridi çevresinde yığınak yaptığını ve "operasyonların bir sonraki aşamasına hazırlandıklarını" söyledi.

Ordu Sözcüsü, "Gazze şehri sakinleri biz söyleyinceye kadar geri dönmemeliler" dedi. Bununla birlikte İsrail elektrik ve suyun ardından, Gazze'de internet erişimini de sonlandırdı.

Diğer taraftan, Hamas, insanlara bölgeyi terk etmemelerini söyledi ve çıkış yollarının güvensiz olduğunu belirtti. Bağımsız olarak doğrulanamayan bir habere göre,  dün Filistinli sivilleri taşıyan otomobil ve kamyonlara düzenlenen saldırılarda 70  kişi öldürüldü. İsrail, İsrail, Hamas'ın insanları canlı kalkan olarak kullanmak için ayrılmalarını engellediğini öne sürerken, Hamas ise bunu reddediyor.

Gazze'deki Al Quds hastanesine sığınan ve sabah güneye kaçmayı planlayan bölge sakinlerine göre, İsrail'in boşaltılmasını emrettiği Gazze Şehri'nin Tel Al-Hawa mahallesinde, savaş uçakları gece boyunca bir yerleşim bölgesini bombaladı ve birkaç evi vurdu.

Filistin Kızılayı, İsrail'den saat 16:00'ya kadar hastaneyi boşaltma emri aldığını, ancak hasta ve yaralılara hizmet vermeye devam etmek gibi insani bir görevi olduğu için bunu yapmayacağını bildirdi.

NE OLMUŞTU?

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.