Gündem
03 Oca 2013 22:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:35

İSMAİL HAKKI KARADAYI İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ!

Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi.

KARADAYI’NIN AVUKATI ARAS: TUTUKLAMA TALEBİ YASAL DEĞİL

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Karadayı’nın avukatı Erol Yılmaz Aras, Karadayı’ya savcı tarafından 83 soru yöneltildiğini bildirdi.

Soruların ardından delil niteliğinde imzalı veya paraflı herhangi bir belge olmamasına rağmen Genelkurmay’ın haberi olmadan darbe girişimi yapılamayacağı düşüncesiyle Karadayı’nın tutuklama talebiyle mahkameye sevk edildiğini belirten Aras, tutuklama talebinin yasal olmadığını, Karadayı’nın aleyhinde herhangi bir delinin bulunmadığını belirterek Nöbetçi Mahkeme karşısında savunma yapacaklarını söyledi.

Karadayı’ya ‘Basına talimatla haber yaptırdınız mı’, ‘BÇG faaliyetlerinden haberdar mıydınız’, ‘TSK’daki fişlemeler sizin talimatınızla mı oldu’ soruları soruldu.

ADLİYE ÖNÜNDE DESTEK GÖSTERİSİ

Emekli Orgeneral Karadayı, polis nezaretinde THY’nin 13.00 uçağıyla İstanbul’dan Ankara’ya getirildi. Esenboğa Havaalanı’na iniş yapan Karadayı, ifade vermek üzere Ankara Adliye’sine geldi. C kapısından Adliye’ye giriş yapan Karadayı, İşçi Partililer ve vatandaşların “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ordu millet el ele”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü”, “Komutanım yalnız değilsiniz” sloganları eşliğinde Adliye’ye giriş yaptı. Karadayı’nın Adliye’ye girişi sırasında izdiham yaşandı. TMK 10. maddeyle görevli Cumhuriyet savcılığının bulunduğu bölüme geçerken, gazetecilerin “Bir şey söyleyecek misiniz?” sorusuna Karadayı, “Şimdi sorguya giriyorum” demekle yetindi.

Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın ifade verme işlemi sona erdi. Karadayı’nın ifadesini soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili aldı.

SABAH SAATLERİNDE ORDUEVİ’NE GELDİLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında eski genelkurmay başkanlarından Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın, Fenerbahçe Orduevi’ndeki lojmanına gelen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler tarafından Ankara’ya ifade vermek üzere götürüldüğü öğrenildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre, Karaday için gözaltı kararı olmadığı, gece yarısı Karadayı’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade vermek üzere davet edildiği öğrenildi.

GÖZALTI KARARI SONRADAN ÇIKARILDI

Karadayı için gözaltı kararı ifadeye çağrılmasından sonra bildirilmesi üzerine havalimanı yolundayken Karadayı, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ne getirildi.

Karadayı, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolünün ardından Karadayı havalimanına götürüldü. Karadayı, 28 Şubat soruşturmasını yürüten Savcı Mustafa Bilgili’ye ifade verecek. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, Dolmabahçe Sarayında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’yı dinlemişti.

Öte yandan aynı soruşturma ile ilgili olarak içinde siyasilerin de bulunduğu çok sayıda gözaltı olacağı sızan haberler arasında.

AVUKATI: KARADAYI ŞÜPHELİ SIFATIYLA İFADE VERECEK

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesinin alınması için İstanbul’dan Ankara’ya götürüldüğünü belirten avukatı Erol Yılmaz Aras, “Bir gözaltı ve arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara’da alınması için Ankara’ya götürülüyor” demişti.

Bir dava için geldiği Kırıkkale Adliye binası önünde açıklamada bulunan Avukat Erol Yılmaz Aras, sabah saatlerinde önce müvekkiline yazılı bir evrakın gösterilmediğini, daha sonra gösterilen belgede herhangi bir arama ya da gözaltı kararının bulunmadığını kaydetti. Müvekkilinin İstanbul’dan Ankara’ya götürüleceğini ifade eden Aras, şunları söyledi:

HABER VERSELERDİ BİZ GİDERDİK
“Komutanımın kendisi ile konuştuk, aldığımız bilgi bir gözaltı kararı yok, arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara’da alınması için biraz sonra İstanbul’dan uçakla Ankara’ya getirilecek. Cumhuriyet Savcısı’nın Ankara’da yaklaşık 2 saat sonra yanında olup ifade vereceğiz. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, adli kontrolden geçeceği söylenince gözaltı kararı olduğunu çıkardık, sabah sabah iki araba polis gidince de gözaltı kararı iddiası güçlenmişti. Yazılı bir şey gösterilmemişti o ana kadar kendine, ama bir az önce yazılı belge müvekkile gösterildi. Yazılı belgeyi bana telefonla okudular. Yazılı belgeden görüldüğü kadar herhangi bir arama kararı, iş yerinde, bürosunda, evinde arama kararı yok, gözaltı kararı yok. Şüpheli sıfatıyla ifade verilmek üzere Ankara’ya yapılan bir davet var. Tabi burada biz daha önce kendilerine böyle bir durumda gelebileceğimizi bildiren yazılı bir beyanda bulunmuştuk. Vekaletimizi sunup. Bu şekilde sabahın bir saatinde iki arabayla gelinmese hoş olurdu. Biz kendisini hazır edebilirdik.”

Avukat Aras, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Valilikten gözaltı açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İsmail Hakkı Karadayı ile ilgili soruya “Evinde arama yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gönderdiği talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara’ya çağrılması söz konusu” yanıtını verdi

KARADAYI KİMDİR?
30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atanan İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat süreci’nde Genelkurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Çesitli basın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir’in planladığı iddia edilen askeri darbe’yi engellediği ortaya atılmıştır.

ÇEVİK BİR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, Karadayı’nın Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda söylediği “Batı Çalışma Grubu’ndan (BÇG) haberim yok” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Çevik Bir dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:

“28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı’dan aldığı emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır”

İLK TEPKİLER

Şamil Tayyar ‏@samiltayyar27

Ç Bir’in suç duyurusu üzerine Karadayı gözaltında! Hayatın temel felsefesi: Beni yap senin gibi, yoksa seni yaparım benim gibi!

@Bilgelokman
Hemşehrim ve uzaktan akrabam Komutanım İsmail Hakkı Karadayı büyük geçmiş olsun,biz seni biliyoruz yanındayız her zaman ne pahasına olursa.

@AhmetSinofor
2012′nin ilk haftasında İlker Başbuğ tutuklanmıştı. Şimdi İsmail Hakkı Karadayı. Değişen bir şey yok.

@EsberAtila
Önceki GenelKurmay Bşk Hakkı Karadayı gözaltına alınmış.Siz bununla meşgulken zam yağmuru yapacak Akp.Alın size İLERİ DEMOKRASİ ve İSTİKRAR.

‏@hande64
hoop sabah kalktık dakka 1 gol 1,Karadayı gözaltında,eeee şimdi noolacak,sırada kim var

 ‏@demirperde
ergenekon sürecinin son halkası karadayı dır..son halka daima son kez tutunmanın umududur.

@MahirZeynalov_
İlker Başbuğ’dan sonra ikinci Genelkurmay Başkanı da gözaltında. İsmail Hakkı Karadayı 28 Şubat’tan dolayı içeride.

@kozenes
Gözaltına alınır, sorguya cekilir, savcılıga sevk edilir, tutuklanır ve bi suc uretilene kadar tutuklu kalır. Karadayı’nın basina gelecekler

@By_Atalay
Bir numara göz altında ( karadayı )

@Mr_armany
i.Hakkı karadayı gözaltına alınabilir fakat Yaşar Büyükanıt diye soru sorarsanız hakkınızda dava açılabilir

YİNE AYNI TARİH

Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın bugün ifade için çağrılması ilginç bir olayı akıllara getirdi.

Bundan tam bir yıl önce Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa emekli bir Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ 3 Ocak günü ifade için davet almıştı. Başbuğ, 5 Ocak’ta ifade vermeye gitmiş ve ifadesi sonrası tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve akabinde tutuklanmıştı. ifadesi sonrası 5 Ocak’ta tutuklanmıştı.