Gündem
24 Eki 2011 14:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

''IRKÇILIĞA 'DUR' DE!'' MEDYAYA ÇAĞRI!

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Van depreminin ardından yazılı, görsel ve internet medyasına yansıyan ırkçı dile karşı bütün medyayı sorumlu davranmaya çağırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılana açıklama şöyle:

MEDYAYA ÇAĞRIMIZ: IRKÇILIĞA "DUR" DE

Van’da meydana gelen depremin ardından, en az ölümler kadar sosyal medyada yer alan yorumlar canımızı yaktı.

Gencecik yaşta hayatını kaybeden 24 askerle, depremi ilişkilendiren, yüzlerce kişinin ölmesini, sakat kalmasını, binlerce kişinin evini kaybetmesini “intikam” çığlıklarıyla karşılayan insanlık dışı yorumlar, depremin olduğu andan itibaren internet medyasının, büyük gazete ve televizyonlarımızın internet sitelerinin yorum bölümlerini süsledi.

İnternet siteleri, hoşgörüsüzlüğün, ırkçılığın, ayrımcılığın en açık biçimde yapılabildiği alanlar haline geldi.

Depremden sonra, medya profesyonelleri tarafından, üstelik canlı yayında yapılan yorumların vehametini dile getirmek bile gereksiz. Yine de tarihe not düşmek adına birkaç örneği anımsatmak isteriz:

Canlı yayında haber spikerinin “Deprem doğuda da olsa Van’da da olsa üzülüyoruz” ifadeleri, programcının maalesef bilim adamı konuklarından da alkış alan “Önce taş at, polisi, askeri kuş gibi avla, sonra yardım iste. Herkes haddini bilsin” sözleri, gelinen noktada, medya yöneticilerinin acil olarak önlem alma gerekliliğini ortaya koyuyor.

“Terör brifingi alan”, bir bölümü sansüre gönüllü olan yöneticilerin propaganda çizgisinin nereden geçtiğini düşünmeden önce ırkçılık ve ayrımcılığa “dur” demesi gerekiyor.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, bütün medyayı bu noktada sorumlu davranmaya davet ediyor, ırkçılık, ayrımcılık yapılan haber ve yorumlara internet sitelerinde yer verilmesinin suç olduğunu anımsatıyoruz. Irkçılık, yasalarımıza göre suçtur. Irkçılık, müsamaha gösterilemeyecek, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi söz konusu bile olamayacak bir insanlık suçudur. 

Medya yöneticilerinin bu tip haber ve yorumlara ekranlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde yer vermemeleri hem mesleki hem de insani bir zorunluluktur.