Dünya
17 Tem 2023 09:08 Son Güncelleme: 17 Tem 2023 09:14

İran'da "ahlak polisi" yeniden devriyelere başlayacak

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü, büyük ulusal gösterilere yol açmış ve ahlak polisi devriyeleri durdurulmuştu

İran’da resmi medya, polisin kadınların kurallara uygun giyindiğinden ve başörtüsü taktığından emin olmak için tartışmalı devriyelere yeniden başlayacağını duyurdu. Bir sözcü, “ahlak polisinin” ülkenin başörtüsü kurallarının uygulanması için sokaklara geri döneceğini söyledi.
Karar, genç kadın Mahsa Amini’nin Tahran’da kıyafet kurallarına karşı geldiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümünün üzerinden 10 ay sonra alındı.

BBC News Türkçe'nin haberine göre; Amini’nin ölümü, büyük ulusal gösterilere yol açmış ve ahlak polisi devriyeleri durdurulmuştu. Ancak sertlik yanlıları bir süredir devriyelerin geri dönmesini istiyordu.

Ahlak polisi, kıyafet kurallarına uyulması ve “düzgün olmayan” bir şekilde giyindiği düşünülenleri gözaltına almakla görevli bulunuyor.

Sertlik yanlısı Tasnim Haber Ajansı Polis Sözcüsü Saeed Montezerolmahdi, devriyeler sırasında, görevlilerin önce kurala uymadıklarını düşündükleri kadınları uyaracağını belirtti. Sözcü, uyarıyı dinlememeleri durumunda polisin, “yasal girişimlere” başlayacağını kaydetti.
22 yaşındaki Amini, geçen eylülde ailesiyle birlikte ziyaret ettiği başkent Tahran’da ahlak polisi tarafından başörtüsünü “düzgün takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınmıştı,. Amini “eğitilmek” üzere gözetim merkezine girdikten sonra yığılmıştı. Polisin Amini’nin başına bir sopayla vurduğu ve araçlara çarptığı iddia edilmişti.

Olay, milyonlarca İranlıyı öfkelendirmiş ve ülke genelinde yaklaşık 600 kişinin öldüğü şiddetli gösteriler düzenlenmişti.

Eylemleri izleyen aylarda birçok kadın, başörtüsü takmaya toptan son verdi. Sosyal medyada paylaşılan videolar da son günlere kadar, başörtüsü takmayan kadınların daha çok görülmeye başlandığını gösteriyordu.

Ancak İran makamları, başörtüsü kurallarına uymayan iş yerlerinin kapanması da dahil daha ağır cezalar getirdi.

Protestolarda çok sayıda İranlı yer alsa da bazı İranlılar hâlâ başörtüsüne büyük destek veriyor.

Geçtiğimiz günlerde, iki başörtüsüz kadına bir kap yoğurt atan bir erkeğin görüntüleri ortaya çıkmıştı. Yaptığı bu hareket, çevredeki erkek ve kadınları kızdırırken, bu kişi, daha sonra tutuklandı. Ancak kadınlar da gözaltına alınmaktan kurtulamadı.

İran’da İslam Devrimi’nden bu yana bir haliyle “ahlak polisi” bulunuyor. Rehberlik Devriyesi adı verilen son versiyonu, devriyelere 2006’da başlamıştı.