Gündem
15 Haz 2010 16:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:23

IPI, NEDİM ŞENER'İ ''DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAHRAMANI'' İLAN ETTİ!

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Milliyet muhabiri Nedim Şener'i “Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı” olarak bugün resmen ilan etti

IPI resmi açıklaması şöyle:

IPI (Uluslararası Basın Enstitüsü) Nedim Şener’i Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı ilan etti. Şener, IPI Türkiye Ulusal Komitesi tarafından “cesur”, “kahraman” olarak adlandırıldı.

Nedim Şener meslektaşı, Türk gazeteci Hrant Dink’in katledilmesi konusunda yazdığı kitaptan ötürü, IPI (Uluslararası Basın Enstitüsü)  tarafından Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı ilan edildi.

Türkiye’de yayınlanan günlük Milliyet gazetesinin araştırmacı muhabiri olan Şener, Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni, Ermeni kökenli Hrant Dink’in cinayeti üzerine yazdığı kitaptan sonra öne çıktı. Şener’in tartışmaları da beraberinde getiren kitabı 2007 Ocak ayında haftalık Agos gazetesinin bürosunun hemen dışında katledilmesi olayında Türk istihbarat görevlilerinin de dahil olduğu gerçeğini açığa çıkarmıştı.

Uluslararası Basın Enstitüsü Direktör Vekili Alison Bethel McKenzie “Özellikle Dink cinayeti olayında ve mahkemenin içinde ve dışında karşılaştığı tehditlere rağmen, Şener’in araştırmacı gazeteciliği sürdürme kararlılığı takdire değerdir. Onu 56. dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı olarak ilan etmekten gurur duymaktayız” dedi.

Şubat 2009’da “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” kitabının yayınlanmasını takiben o tarihte görevli olan kimi polis müdürleri Şener aleyhinde topluca şikayette bulunmuşlardı.

Kitabında ve Milliyet’te yayınlanan yazılarında Şener, Dink cinayetinin planlanması, uygulanması, soruşturulması ve dava sürecindeki arka plandaki gerçekleri ortaya çıkarmış ve resmi görevlilerin rollerine dikkat çekmişti. Şener’in araştırmacı gazeteciliği cinayetin önceden, profesyonelce planlandığını göstermesinin yanı sıra 2004 yılında Hrant Dink’i tehdit eden Milli İstihbarat Teşkilatı görevlilerini ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca, bu olaydaki ihmali ve Dink cinayetindeki polis soruşturması ihmalinin üstünün örtülmesi çabalarını ortaya çıkarmış ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanının delilleri karatmaya teşebbüs ettiğini belirtmişti.

Dünya Basın Özgürlüğü aday belirlenmesi aşamasında, araştırmacılığı ve yazdıkları IPI Türkiye Ulusal Komitesi tarafından hararetle takdir edildi. Türkiye Ulusal Komitesi sekreteri Yurdanur Atadan, “Böylesi bir araştırmayı yaptığı için, Dink cinayeti ile ilgili olarak sadece kitabında değil, gazetesinde de çok açıkca yazdığı için, o gerçekten kahramandır. Konuyu sürekli olarak gündemde tutması adları karışan görevlilerden gelen sorunlar nedeniyle kolay olmadı. Yaptığı çok cesurcaydı” dedi.

Şener’in davası 2009’da başladı. Kendisi, terörle mücadelede görev almış kişileri hedef haline getirmek, insanları terör örgütlerinin hedefi haline getirmek, gizli bilgi edinmek, gizli bilgiyi açıklamak, iletişim mahremiyetini ihlal etmek ve tarafsız mahkeme sürecini etkilemeye teşebbüs etmek gibi pek çok suçlama ile karşı karşıya kaldı.

Dink katil zanlısı 20 yıl ceza ile yargılanırken, o 32 yıl altı ay hapis cezası istemi ile yargılandı.

Şener nihayet 4 Haziran 2010 tarihinde kimi davalardan beraat etti ancak önümüzdeki ay yapılacak duruşmasında hala bazı suçlardan yargılanması devam edecek.

Viyana’daki IPI Genel Merkezi’nin Basın Özgürlüğü Ekibi ile ödülü hakkında konuşan Şener, “Çok onur duydum, IPI ve Türkiye Ulusal Komitesine müteşekkirim” dedi.

Geçtiğimiz hafta, CNN Türk’te yapılan bir televizyon röportajında Şener  öldürülen iki Türk gazetecinin almış olduğu ödüle layık görülmesinden “gerçekten korktuğunu” itiraf etmişti. Bu endişesini daha sonra IPI’ya da tekrar etti. “Korkuyorum. Türkiye’de kendinizi güvende hissedemiyorsunuz, iletişim ve basın özgürlüğü çok kötü durumda. Dink cinayeti ile ilgili yazarsanız öldürülebilirsiniz. Bu çok tehlikeli bir durum” dedi.

“Hrant Dink cinayeti ile ilgili yazmaya karar vermemin nedeni onun bir insan olarak yaşama hakkı bulunması nedeniyledir. O Türkiye’de çok iyi bir gazeteci idi. Azınlıkların haklarını korumak istiyordu, bu çok önemlidir. Ayrıca onu yazdım çünkü o benim arkadaşımdı.”

Şener, IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı olarak seçilen üçüncü Türk gazeteci. 2000 Yılında Abdi İpekçi Yunan ve Türk gazetecileri arasında daha iyi ilişkiler kurulmasındaki rolü nedeniyle seçilmişti. Hrant Dink de 2007 yılında ölümünden sonra, IPI Yönetim Kurulu tarafından Dünya Basın Özgürlüğü kahramanı seçilmişti.

Nedim Şener’in adaylığını onaylayan IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı jürisi şu isimlerden oluşuyor:

- Raymond Louw, Southern Africa Report’un editörü ve yayıncısı; IPI Ortağı (Jüri Başkanı)
- N. Ravi, The Hindu, Hindistan, editörü; IPI Yönetim Kurulu üyesi
- Galina Sidorova, Sovershenno Secretno, Rusya, genel yayın yönetmeni; IPI Yönetim Kurulu üyesi
- Ferai Tınç,  Hürriyet Gazetesi, Türkiye, köşe yazarı; IPI Yönetim Kurulu üyesi
- H.D.S. Greenway, The Boston Globe, Boston, MA; köşe yazarı ve eski sayfa editörü; IPI Ortağı 

Şener, 11-14 Eylül 2010 tarihinde Viyana ve Bratislava’da yapılacak olan IPI Dünya Kongresinde, IPI’ın dünya çapında basın özgürlüğünü savunmasının 60. yılında 60. Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı olarak ödülünü alacak.

2000 yılında, IPI’ın kuruluşunun 50. yıldönümünde, IPI 50 Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı’nı Boston’daki Dünya Kongresi’nde ödüllendirmişti. Ayrıca iki basın özgürlüğü kahramanı, Türkiye’den Hrant Dink ve Rusya’dan Anna Politkovskaya, IPI Yönetim Kurulu tarafından, ölümlerinden sonra 2006 ve 2007 yıllarında ödüllendirilmişlerdi.

IPI son olarak Sri Lankalı gazeteci Lasantha Wickermatunge’u, Lübnanlı kadın haber sunucu May Chidiac’ı, Meksikalı gazeteci Lydia Cacho Ribeiro’yu ve Güney Afrikalı editor Laurence Gander’e 53, 54, 55 ve 56. Dünya Basın Ögürlüğü Kahramanları olarak ilan etti.

Jüri, IPI Dünya Kongresi’nin yapılacağı Eylül ayına kadar her ay, toplam sayısı 60 olacak diğer kahramanları açıklayacak.