Gündem
09 Eyl 2011 13:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:47

HÜSEYİN ÇELİK'İN O SÖZLERİ ALEVİLERİ AYAĞA KALDIRDI!

Hüseyin Çelik'in Kılıçdaroğlunun alevi kimliğini hedef alarak söylediği sözler aleviler tarafından tepki topladı.

Hüseyin Çeliğin CHP’nin Suriye tutumunu Kemal Kılıçdaroğlunun alevi olmasına bağlayan açılamalar yapması üzerine Alevi Bektaşi federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel’den yazılı bir cevap geldi. İşte o cevap:

Hüseyin Çelik özür dilemeli!

AKP, Erdoğan’dan sonra bu kez de hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik tarafındna nefret suçu işlemeye devam ediyor…
AKP’nin Alevi Açılımı kapsamında din dersleri içerisinde Aleviliğin işlendiği haberleri ile hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik’in Kılıçdaroğlu’nun “Alevi kimliğini” bir kez daha işaret ederek hedef göstermesi haberleri iç içe geçti.

Aynı gün içinde, Aleviler için büyük bir atılım havası yaratanlar da, Alevi düşmanlığı yapanlar da aynı partinin ama en önemlisi aynı zihniyetin temsilcileriydi. Bu açıklamalarda bizim için sürpriz yok! Çünkü biz siyasal İslamcıları, AKP’nin temsil ettiği zihniyeti Osmanlıdan bu yana iyi tanırız. Her şey değişir ama onlarda Alevi düşmanlığı değişmez! Her şey olabilir ama Alevilerle iktidar paylaşılmaz! Her şey olabilir ama klasik “nefret” değişmez!

Siyasal İslam’da Alevilere yönelik nefret duygusunu, Recep Tayyip Erdoğan şahsında miting meydanlarında sıkça yaşadık. Bu anlamıyla, Hüseyin Çelik’in, Suriye’deki gelişmelerden hareketle "Acaba Sayın Kılıçdaroğlu mezhep yakınlığı dayanışmasıyla mı Suriye’ye bu manada sahip çıkıyor" diye sorması, ne bir dil sürçmesidir, ne de bir yanlışlıktır. Böyle düşünüyorlar, bilerek konuşuyorlar ve Alevileri hedef tahtasına koyuyorlar!

ABF, daha önce Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevileri hedef göstermesini “nefret suçu” kapsamında değerlendirmiş ve suç duyurusunda bulunmuştu. Aynı gerekçeler hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik içinde fazlasıyla geçerlidir. Çünkü bu tür açıklamalar bir tek şeye neden olur: Farklı inançlar ve kültürler arasında düşmanlığı tırmandırır!

ABD’nin desteğinde Ortadoğu’da “Yeni Osmanlı” rolüne soyunan AKP, yeni düşmanlıklar ve çözümsüzlükler üreterek  bu politikasını hayata geçirmeye çalışıyor. Daha 7-8 ay önce Beşar Esat’la kolkola fotoğraf veren, Kaddafi’nin elinden ödül alan Recep Tayip Erdoğan, sanki Suriye’de veya Libya’da demokrasi sorunu yeni bir sorunmuş gibi birden demokrasi kahramanı  kesiliveriyor.

Kendi evinin önüne bakmayan AKP hükümeti, farklı inanç ve kimliklere Türkiye ile kıyaslanmayacak ölçüde karar mekanizmalarında hak tanıyan Suriye’ye ders vermeye çalışıyor, üstelik bu dersi Alevi düşmanlığı ile süslüyor…

Suudi Arabistan için, Ürdün için, Kuveyt için sesini çıkarmayacaksın, kendi ülkende Alevilerin inanç merkezini tanımayacaksın, Kürt sorunun çözümünün önünü tıkayacaksın, sonra da çıkıp Suriye için, Libya için demokrasi diyeceksin, eşitlik diyeceksin!

Suriye’de Alevileri hedef tahtasına koyacaksın, zorunlu din derslerini kaldırmamak için kendine yakın gördüğün Alevi kökenlilerle, din derslerine Sünniliğe bulaştırılmış Aleviliği dahil edeceksin, sonra da zorunlu din derslerine meşruluk kazandıracaksın.  Bu yaklaşımların hiçbir inandırıcılığı yoktur.

ABF, Alevileri hedef gösteren, düşmanlığı körükleyen skandal açıklamasından dolayı, Hüseyin Çelik’i ve AKP’yi başta Aleviler olmak üzere Türkiye kamuoyundan özür dilemeye, Ortadoğu’da demokrasi ve eşitlik dersi vereceğine, kendi ülkesinde bu dersin pratiğini yapmaya davet ediyoruz…

Selahattin Özel
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı