Medya
16 Tem 2022 08:55 Son Güncelleme: 16 Tem 2022 08:59

Hürriyet yazarından dikkat çeken F-16 yazısı! "Umarım Biden, Erdoğan'a böyle bir teklifle gelmez..."

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının "somut adımları" sağlanmadığı sürece Türkiye'ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244'e 179 oyla kabul etti.

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye F-16 şartı konusunda "Yunanistan" şartı koşmasına ilişkin olarak, "Benim tahminim: Biden bir şekilde onayı Meclis’ten geçirtmek için, 'Siz böyle gönderin, biz bakarız' demiştir... Yani Biden’ın da bu 'tuhaf ve densiz şart' için 'örtülü bir onayı' olabilir... Umarım yanılırım. Ve umarım... Başkan Biden, böyle bir teklifle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gelmez..." yorumunu yaptı. 

Çekirge, "Çünkü gelirse ne olacağı belli. Türkiye hiçbir şekilde egemenlik haklarına böyle bir müdahaleyi kabul etmez. Türkiye’nin bu şartı kabul etmesi, Yunanistan’ın başından beri kabul ettirmek istediği hava sahası iddiasını kabul etmesi anlamına gelir ki... Verilecek cevap bellidir" ifadesini kullandı. 

Çekirge, "Bunun ne NATO’ya ne de müttefiklik geçmişine faydası olur... Olsa olsa... İsveç ve Finlandiya’nın yeniden NATO krizine dönmesine... Ve Türkiye’nin savunma için yeni arayışlara yönelmesine sebep olur..." dedi.

Yazının tamamı için tıklayın.