Medya
25 Ara 2010 09:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:54

HÜRRİYET YAZARI MEHMET Y. YILMAZ'DAN BİR KİTAP TAVSİYESİ DAHA!

"Kitabı okumayı tamamladığınızda da “iyi bir plonjon” seyretmiş kadar oluyorsunuz!"

Adamın Abdalı Kaleci Olur

Samsunspor’un ve milli takımın eski kalecilerinden Fatih Uraz’ın “Adamın Abdalı Kaleci Olur” isimli kitabı İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.
Şu anda ABD Virginia’da bir “kalecilik okulu” çalıştıran Uraz, kitabının ilk taslakları hazır olduğunda okumam için bana verme inceliğini göstermişti.
Köklü bir futbol geleneğine sahip olan İngilizler, kalecilerin ve sol açıkların “hafif çatlak” olduğuna inanırlar. Kitabın da adı zaten “Adamın aptalı kaleci olur” sözünden kaynaklanıyor.
Uraz, kendi bilge kişiliğine uygun olarak onu “abdal”a çevirmiş ki, üç direğin arasında tek başlarına kaderiyle baş başa kalan kaleciler için bence daha uygun bir söz bu.
Bizim futbol dünyamızda, yaptığı işin üzerine düşünen oyuncu da, teknik direktör de çok fazla çıkmıyor. Bu yüzden hayli fakir bir futbol kütüphanemiz var.

Ortega Gasset ne diyordu: “Hayatımız, üzerinde açık seçik fikirlere sahip olduğumuz oranda bizimdir!”
Uraz, daha önce de iki kitap yayımlamıştı: Kaleciyi Vurun ve Futbolun Arka Bahçesi. Üçüncü kitabında da hem kendi anılarını paylaşıyor, hem futbolcu arkadaşlarından duyduklarını, hem de iyi kaleci olmanın sırlarını, kendini de iğnelemeyi ihmal etmeden anlatıyor.
Bu kitabın ilk taslağını okuduktan sonra maçlarda kalecileri daha farklı bir göz ile izlemeye başlamıştım. “İyi kaleci” diye bildiğimiz isimlerin yaptıkları çok basit hataların neden kaynaklandığını görmek, maç izlerken insana değişik bir duygu yaşatıyor.
Kitabı okumayı tamamladığınızda da “iyi bir plonjon” seyretmiş kadar oluyorsunuz!
Sadece futbolseverlere değil, kitap kurtlarına da öneririm.

Mehmet Y. YILMAZ / HÜRRİYET